Полегшити страждання невиліковно хворим можуть українські фармацевти. Поки наша країна посідає останнє місце в Європі за доступністю знеболення. Змінити цю невтішну цифру зможе запровадження продажу таблетованого морфіну, який у вітчизняних реаліях доступний лише у вигляді ін'єкцій. Із першого лютого наказом Міністерства охорони здоров'я морфін у формі пігулок легалізували. І вже цього місяця він має надійти до українських аптек.

Важкохвора людина за день в середньому отримує 10 уколів, левова частка з них - знеболювальне. Порахувати, скільки ін'єкцій вона отримає хоча б за місяць не важко. Часті уколи не лише приносять біль, а й спричиняють глибокі рани, заліковувати які непросто. Полегшити життя важкохворим може таблетований морфін. Якщо він з'явиться у аптечній мережі країни, то зміниться і процедура надання знеболення. Адже, діюча система "полегшення болю" неможлива без допомоги медиків.

У Рівному в минулому році знеболення потребували 187 чоловік. Вони отримали його у повному обсязі - зазначає Вікторія Покоєвчук.

Таблетований морфін - це шанс жити без страждань невиліковнохворим людям, - говорять медики. Вироблятимуть його в Одесі. Та й ціна на таблетовану форму препарату буде дешевшою приблизно на 5 гривень, у порівнянні із ампулою. Нині її вартість майже 14 гривень. Змогу продавати таблетований морфін матимуть також не усі аптеки, а лише ті, які мають відповідні ліцензії на реалізацію сильнодіючих та наркотичних медпрапаратів. Напередодні столичні ЗМІ повідомляли, що купити ліки можна буде вже у березні. Однак, прогнозувати таке рівненські громадські організації не поспішають.

Перед тим, як таблетований морфін з'явиться у аптечній мережі, ще необхідно внести зміни у правила виписування рецептів. Проект наказу МОЗ стосовно цього нині винесли на обговорення громадськості. Виписуватимуть таблетований морфін за рецептурними бланками під номером три, тобто за такими, які підлягають предметно-кількісному обліку. Отож, зазначають медики, "не в ті руки" ліки не потраплять.