Весна - завжди особливий час для християн. Адже саме цієї пори року завжди святкуємо Світле Воскресіння Христове, а перед тим тривалий час готуємося до нього під час Великого посту. Щороку дедалі більше рівнян зважуються пройти цей духовний і тілесний подвиг, щоб укріпитися у своїй вірі і стати ближчим до Бога. А останній тиждень перед постом українці весело святкують Масницю. І наша справжня національна традиція відрізняється від тієї, котру нав'язали ще з радянських часів.

Як тільки не називають свято, яке здавна влаштовували на честь весняного пробудження природи. Більшість звикли асоціювати масницю з млинцями та народними гуляннями, але це, розповідають етнографи, не зовсім стосується саме українських традицій. Для наших предків головною стравою свята були вареники із сиром.

На масляну за звичаєм ходили один до одного в гості. Та основна тематика святкування все ж - шлюбна.

Це було таке жартівливе покарання парубкам за те, що не одружилися. Пізніше дощечки прив'язували до руки і навіть незаміжнім дівчатам. Українці в передтиждень Великого посту вдосталь веселилися. Часи змінювалися, а з ними і звичаї. Та й рівняни святкуватимуть по-різному.

А вже з 18 березня починається Великий піст і триватиме він до Великодня.

В цей час людина має утримуватися від споживання м'яса, яєць та молочних продуктів. Посмакувати рибою дозволяється тільки на свято Благовіщення та у Вербну неділю. Однак, якщо віруючий має проблеми зі здоров'ям, то може дотримуватися звичного раціону. Це стосується і дітей, вагітних, та жінок, які годують немовлят.