Вирішиться з дня на день визнання благодійних вантажів з-за кордону таки благодійними. Цій обіцянці уже чорити місяці. Але папери подані у вісім Міністерств ніяк не повернуться рівненським благодійникам із відповідними погодженнями. Тим часом допомога від закордонних донорів простоює у складах, замість того, щоб полегшити життя малоймущим. Учора журналісти запитали у Віце-прем’єр-міністр України Сергія Арбузова про вантажі та коли схема їх ввозу нарешті запрацює.

За цим навісним замком із пломбами допомога від канадських, американських та європейських благодійників. 10 вантажів розвантажили й опломбували торік у середині грудня. Зазвичай, на складі така допомога лежала місяць. Стільки часу потрібно було, щоб у Києві закордонну допомогу визнали благодійною. А це означає, що розмитнення безкоштовне. Але процедуру в Уряді змінили, з того часу документи й вантажі позастрягали за дверима й замками.

Він звертався в Адміністрацію Президента, до Прем'єр-міністра, у Мінсоцполітики, але марно. Даремно проходять і наради київських чиновників, на котрих мають вирішити питання, хто та як визнаватиме благодійну допомогу благодійною. Учора на перс-конференції журналісти запитали Віце-прем’єр-міністр України про "підвішену" благодійність.

Спрощений механізм розмитнення — це ліквідація однієї комісії, яка визначала чи справді ввезений з-за кордону вантаж благодійний, і передача цих повноважень аж для восьми Міністерств. У чому спрощення, — Сергій Арбузов не пояснив. Але думку продовжив.

Із таким твердженням не погоджується місцеві благодійники. Вони уже задумуються про відмову від ввезеного.

24 березня закінчується термін, передбачений законодавством на оформлення вантажу, як благодійного. З понеділка митники почнуть нараховувати Братерству без кордонів плату за перебування вантажу на складі митного органу.

Коли сюжет готувався до випуску, стало відомо, що Міністр соціальної політики України Наталія Королевська повідомила про чергові нововведення щодо ввезення благодійної допомоги. Міністерства матимуть 5 днів, щоб перевірити чи справді благодійний вантаж прибув до України і пропустити його. У разі відсутності відмови, допомогу ввозитимуть автоматично без мита. Проте, з якого числа цей механізм запрацює, пані міністр не сказала. Окрім цього завтра на засіданні Уряду знову піднімуть питання благодійної допомоги з-за кордону. Міністерство фінансів проситимуть не нараховувати пеню за вантажі, які ввезли протягом останніх 4-х місяців. З нового року на складах зберігається 300 вантажів. Оформили документи і визнали благодійними лише 4, повідомила Наталія Королевська.

Дивіться також: Благодійні вантажі з-за кордону досі не визнані гуманітарною допомогою , Лежачі й візочники Рівне нщини залишилися без памперсів від благодійників