Стреси укорочують життя лікарів, а відсутність сучасного обладнання та кваліфікованих хірургів позбаваляють життя пацієнтів. І хоча медицина не стоїть на місці, діапазон хвороб, які лікують та оперують, збільшується, часто фактор часу грає першу скрипку. Родичі 40річного Сергія з села Федорівка Гощанського району дякують Богу і лікарям. Ввважають, що їм пощастило вчасно потрапити в лікарню і до рук хірурга, який зробив неможливе.

Сьогодні цей пацієнт намагається говорити і вже розуміє, де знаходиться. А минулого вівторка життя 40-річного чоловіка могло обірватися. Рідна сестра Сергія Тетяна розповідає, що поки чекали швидку, 20 хвилин здалися вічністю. З Федорівки до Гощі доїхали швидко, однак в райцентрі лікарі допомогти не могли. Рахунок ішов на хвилини. Інсульт з крововиливом у мозок. До Києва Сергія теж не довезли б. Чекав нейрохірург у Рівному.

Сергій вже рухає руками і ногами, може повернутися на бік. Навіть намагається сказати кілька слів.

Лікар-нейрохірург Сергій Підлісний каже, що період реабілітації тезки триватиме кілька місяців. І сподівається, що найважче позаду. 4 години ургентної операції і 5-ий найскладніший рівень. Саме під час хірургічного втручання побачив, що причиною крововиливу стала пухлина у важкодоступному місці мозку. Залишати не можна, апаратури для операції нема. Рішення далося важко.

Сергій Підлісний переконаний, що нейрохірурги у Рівному здатні робити і складніші операції. Потрібне лише сучасне обладнання. Бо нерідко пацієнтів втрачають через незалежні від медиків обставини. З інші боку, лікарі старшого покоління покладалися лише на власну інтуїцію та досвід. Їхніми підказками користуються і досі.