Примирити чоловіка з жінкою, перевірити, чи у належних умовах виховуються діти, допомогти родинам, які опинились у складних життєвих ситуаціях. Це основні обов'язки соціального працівника на селі. Із липня минулого року на виконання соціальних ініціатив Президента України на Рівненщині ввели 430 посад фахівців соціальної роботи.

За вісім місяців роботи соцпрацівник Ольга Климчук побачила всяке. Працює вона у двох селах Корецького району: Щекичин та Мала Совпа. Найважче, говорить дівчина, налагодити співпрацю із родинами, які опинились у складних життєвих ситуаціях. Адже, часто сільські мешканці взагалі не розуміють, чого від них хочуть. Інколи соцпрацівника, який намагається допомогти родині взагалі виганяють із хати. Ольга Климчук навіть очні ставки влаштовує, щоб примирити подружжя.

На селі соцпрацівник - і консультант, і психолог, і порадник. Пильнують, аби права дітей не порушувались, намагаються попередити насильство у сім'ї, допомагають селянам знайти роботу та підказують, до якого спеціаліста звернутись у тій чи іншій ситуації. Двічі на місяць вони відвідують спеціальні тренінги, на яких можуть порадитись із колегами стосовно дій у складних випадках. За півроку 2012-го соціальні працівники області відвідали 60 тисяч сімей. Дві з половиною тисячі з них взяли під супровід. Досягли за цей період і інших, не менш важливих результатів.

Згідно з нормативами, один соцпрацівник повинен охоплювати півтори тисячі сільського населення і три тисячі міського. В нашій області, аби належним чином надавати таку допомогу, необхідно залучити ще 2 сотні працівників. Втім, трудитися за півтори тисячі гривень на психологічно важкій роботі спеціалісти погоджуються неохоче.