Практика надання електронних послуг існує у світі ще з 60-х років минулого століття. Наразі, як через мережу Інтернет ознайомитись з рішенням сільської ради, сплати комунальні платежі чи задекларувати майно навчають і в Україні. У Рівному стартував проект «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування». Триватиме він 5 місяців, впродовж яких людей різних груп населення навчатимуть користуватися послугами через Інтернет.

Доступ до мережі Інтернет бібліотеки Рівне нщини активно напрацьовують останніми роками. Свідченням цього - з 550-ти книгозбірень області лише половина сільських бібліотек не мають комп’ютерів. Чиновники над цим обіцяють попрацювати. Адже вільне отримання публічної інформації – ознака демократичного розвитку.

Проте, окрім технічних моментів потрібне розуміння людей. Частину державних послуг і доступ до інформації можна отримати вдома, сидячи перед комп’ютером.

З реалізацією проекту не затягують. Одразу ж розпочинають перше заняття з бібліотекарями.

Навчання проводять провідні фахівці обласної бібліотеки. Проте, щоб стати на місце тренера, їм довелось перейняти досвід у столичних колег. На першому занятті вчаться коментувати законодавчі акти, оформляти електронні заяви та вирішувати побутові питання.

По закінченню проекту робота з впровадження електронного урядування не закінчиться. Чиновники кажуть, проектна документація на створення сучасного центру надання адміністративних послуг у місті уже готується. Планують його відкрити на Майдані Просвіти.