З миру по нитці - голому сорочка, або як в Березнівському районі вирішують наболілі проблеми. Не чекаючи на допомогу влади, місцеві громади пишуть проекти, на їх втілення виграють гроші та додатково залучають власні. Завдяки таким ініціативам у школі села Князівка вдалось повністю реконструювати систему опалення. Тепер для обігріву приміщень використовують альтернативні види палива.

Школярі села Князівка взимку зазвичай верхній одяг у класах не скидали. Сидіти на уроках в ньому незручно, а без нього - холодно. Навчальний заклад опалювали сім пічок. Однак, рівномірно нагріти класні кімнати не вдавалось - тепло було тільки біля пічки. А щорічно за опалювальний сезон на це витрачали близько 15 тисяч гривень.

Відтепер все інакше. У школі тепло, а замість пічок з дровами - котли, які працюють на альтернативних видах палива - трісках та пелетах. Реконструкція системи опалення Князівської школи обійшлась у 470 тисяч гривень. Спершу тут звели котельню, закупили два енергоощадні котли, реконструювали тепломережу від котельні до школи. А вже усередині навчального закладу встановили нові батареї.

Про економію і годі говорити, запевняють місцеві чиновники. Мовляв, власна сировина у чотири рази вигідніша, аніж імпортний газ.

Підтвердженням цьому - школа у селі Богуші. Два роки тому при її зведенні заразом побудували і котельню зі шнековою подачею щепи. За цей час вже вдалось зекономити 200 тисяч гривень. відтак, опалення одного метра квадратного тепер коштує 16 з половиною гривень, натомість газом - 80, електроенергією - 82, вугіллям - 60 гривень. У цьому випадку ціна не залежить від якості, у приміщеннях школи 20 градусів тепла. Аби інші школярі теж не мерзли - у двох селах району, де ще використовують пічне опалення, до кінця року планують побудувати нові котельні.