Чиновники і наркотики - поняття здається несумісні. Однак саме чиновники на засіданні міськвиконкому обговорювали сьогодні доступність різноманітних медичних препаратів і винахідливість громадян, які ці препарати перетворюють у дурман. Не надто суворі міри покарання лише додають популярності незаконним захопленням і збільшують кількість наркоманів. За минулий рік кількість прецедентів викликаних незаконним обігом наркотиків та вживанням заборонених препаратів у Рівному збільшилась у п'ять разів.

Наркотики природного походження вже не популярні, нині в моді синтетичні препарати. А кількість тих, хто ними зловживає щороку зростає. Серед причин не лише погіршення життя українців, а й відносно не серйозна відповідальність за поширення та вживання наркотиків. Профілактичні заходи відбуваються постійно, втім вплинути на ситуацію позитивно не завжди у змозі. Змінювати потрібно не лише свідомість людей, а й законодавство - говорять правоохоронці - опираючись на європейський досвід.

Якщо зловили порушників за реалізацію наркотиків, то найчастіше їх карають штрафом. А ще застосовують умовний термін, а максимальне покарання - п'ять років позбавлення волі. Нині у місті на обліку стоїть 705 громадян, однак число тих, хто "шукає кайфу" набагато більше. Тому не завжди на усіх вистачає тестів, завдяки яким правоохоронці визначають, чи вживає людина наркотики. Допомогти міліції у цьому пообіцяла міська влада. Ціна одного тесту усього 35 гривень, тому кошти на них у міській скарбниці обіцяють знайти. Згадали на міськвиконкомі й про виконання програми, яка передбачає розчищення і впорядкування Усті та реконструкцію зливної каналізаційної системи міста.

Крім того, вже минулоріч водоканал за кошти мешканців та міського бюджету розпочав будівництво 5-ти каналізаційних мереж у приватному секторі.

Таким чином, несанкціонований злив нечистот в Устю набагато зменшиться, впевнений мер міста. А це й вирішить чи не головну її проблему, адже саме нечистоти найбільше забруднюють річку.