Внутрішня переписка двох міністерств вже обурила спільноту. Днями в інтернеті поширили рекомендації Мінфіну до іншого профільного відомства про оптимізацію галузі культури. Зокрема пропонують переглянути фінансування шкіл естетичного виховання. А саме музичних та художніх.

Батьки вихованців другої музичної школи Рівного першими відреагували на подібну оптимізацію. Нині за навчання дітей вони платять від 40 до 100 гривень в місяць. І школа нараховує 1000 учнів, та лише десята частина зможе продовжити навчання у разі прийняття рекомендацій. Адже тоді батькам доведеться викласти понад 800 гривень. Тому вчителі ще більше стурбовані.

У художній школі також стурбовані такій ініціативі. Кажуть, сучасний світ неможливо уявити без художника. Подумували навіть про розширення, адже чимало професій нині потребують художніх навичок. П'ять сотень дітей цього закладу оплачують рахунки у 100 - 125 гривень. Чи потягнуть батьки інші рахунки директор не впевнений.

Після ретельного вивчення документу своїх підлеглих заспокоює заступниця мера. Галина Кульчинська впевнена цього не буде. Рівнятися на Європу у даному питанні не варто, адже потрібно зберегти систему естетичної освіти, інакше творчий потенціал дітей вимре.

Заступниця стурбована й іншими пунктами цього документу. Із 26 мільйонів гривень на культуру 67 % відсотків витрачають на утримання двох музичних і художньої школи. Пропонує інший підхід.

Аби хоч якось вплинути на складну ситуацію, готують звернення з власними пропозиціями від міської ради, які затвердять на найближчій сесії.