Тепер наше місто єдине в Україні та на пострадяннському просторі де цикл сортування та переробки побутових відходів відбувається із застосуванням усіх найсучасніших технологій, згідно Європейських екологічних стандартів.

Дочекалися. На Рівне нщині урочисто відкрили сміттєпереробний завод.

Тепер тут готові щоденно переробляти 350 тон сміття. Відходи завантажують в бункер, звідти по конвеєру вони потрапляють в барабанне сито. Там сміття розділяють.

Те, що не відсіялося сортують вручну. Відбирають скло, будівельні матеріали, каміння, метал. Решта подрібнюється на альтернативне паливо.

Сміттєзвалище ж планують засипати та пробурлити свердловини, щоб утилізовувати біогаз. Подібними проектами зацікавилися і в інших містах України.

Поміж тим, на відкритті Рівне нського сміттєпереробного заводу презентували скульптуру "Сирота" - семиметрове дитинча Диплодока, виготовлене з пластикових пляшок. Постать "закликає" людей змінити ставлення до сміття, щоби уникнути долі динозаврів.

Щорічно тут сортуватимуть, а перероблятимуть 120 тисяч тон твердих побутових відходів. Нині підприємство загружене менше ніж на половину. Тож в найближчій перспективі, каже міський голова рівного, відходи сюди звозитимуть з прилеглих районів, а в перспективі і з волинської області.

потрапляючи сюди сміття спочатку сортується а потім - переробляється в альтернативне паливо для здолбунівського цементного заводу. Папір, скло, пластик та метал відібраний на першому етапі сортування складуються окремо і в перспективі - продаватимуться. На звалищі лишатиметься лише інертна маса. Нею сміттєзбиральний полігон в найближчі роки засиплють повністю.

Місту будівництво унікального для України підприємства не обійшлося ні копійки. близько 70ти мільйонів гривень у завод та компанію зі збору відходів вклали приватні інвестори. Влада називає це підприємство вдалим прикладом громадського та приватного підприємства. Вигоду від такого стану справ, мовляв, отримують всі.