На 15-20% лікування раку на Рівненщині стало успішнішим. Показники смертності знизились, наголошують місцеві онкологи, коли у них з'явився лінійний прискорювач. Із листопада 2011-го пролікували 850 онконедужих. За наступні півтора року цифра пролікованих збільшиться удвічі. В онкоцентрі з'явився ще один лінійний прискорювач. За добу на обладнанні тепер пролікувати зможуть півсотні хворих на рак. Своїми новинами місцеві онкологи поділилися із колегами на з'їзді Українського товариства радіаційних онкологів.

Кожні чотири роки в Україні відбувається з'їзд Українського товариства радіаційних онкологів. Пошук нових методик у лікуванні раку ніколи не бувають зайвими, адже кількість смертей від цієї недуги щороку зростає.

З'їзд радіаційних онкологів триватиме три дні. Беруть участь у ньому не лише українські медики, а й спеціалісти з Росії, Білорусі, Грузії, Швейцарії, Австрії, Німеччини. Більшість з них вже знайомі з досягненнями та можливостями Рівне нського обласного онкодиспансеру, тому й можуть надавати оцінку нашим медикам.

Під час з'їзду фахівці обмінюватимуться досвідом, шукатимуть нові методики у лікуванні раку. Однак, ділитимуться медики не лише теоретичними знаннями, а й покажуть себе на практиці.

Крім того, в ці дні на базі Центру променевої терапії Рівне нського обласного онкологічного диспансеру проводитимуться симпозіуми та майстер-класи для медичних фізиків. А ще відкриють новий лінійний прискорювач та оновлене відділення радіології.

Шостий з'їзд відбувається у Рівному не дарма, адже ця подія стане ще одним кроком до отримання обласним онкодиспансером статусу міжрегіонального центру.

Сім'я Свириденків приїхала у Рівне нський онкодиспансер з Миколаїва доліковувати сина на лінійному прискорювачі. Артем пережив видалення пухлини, отримав два блоки хімії, тепер потребує променевої терапії.

Із часу відкриття центру променевої терапії на базі Рівне нського онкодиспансеру тут пролікували 850 хворих із діагнозом рак. 59 із них — діти. Пацієнтів побільшає вдвічі, бо в онкоцентрі з'явився ще один лінійний прискорювач.

Його вартість 30 мільйонів гривень. Придбали лінийний прискорювач за кошти із Держбюджету. Тепер в онкоцентрі лікувати промінням щодня зможуть сотню хворих або півтори, якщо працюватимуть у дві зміни. Звання Національний Центру променевої терапії просить місцева влада у київських чиновників. Бо 15 % тих, хто тут лікуються, жителі інших областей. За час роботи центру на їхнє лікування із обласної скарбниці втратили 450 тисяч гривень. Про компенсацію із колегами не домовилися дотепер.

Найбільше на лікування їде сусідів: волиняни, тернопільчани, житомиряни, навіть, кияни. Діагноз рак ставлять все частіше тим, хто проходить діагностику. У 2011 на Рівне нщині це захволювання виявили у 18-ти тисячах жителів, торік у 19 тисячах 700. Понад півторисотні із них — діти.