До того ж щороку їх кількість лише зростає. Та й варіантів отримати кайф стає набагато більше. Наркотики природного походження стають менш популярними. Все частіше умільці примудряються купувати лікарські препарати, з яких потім готують дозу. Сьогодні у Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням відбувся круглий стіл, де фахівці розповідали про невтішну статистику, прогалини у законодавстві та наслідки вживання наркотиків.

"Макова соломка" у минулому, нині популярні так звані "аптечні наркотики". Серед них найбільше користується попитом трамадол, з якого умільці виготовляють наркотичний препарат, в народі - "крокодил". Він, говорять фахівці, дуже небезпечний.

Наслідки від прийому такого наркотику невідворотні.

Часто наркомани купують звичайні протигрипозні препарати, з них теж навчились виготовляти наркотики. На законодавчому ж рівні постійно приймаються закони, постанови та накази про правила виписування рецептів наркотичних та психотропних лікарських препаратів з метою уникнення потрапляння "не в ті руки".

Однак, як зазначають правоохоронці, прийняття подібних рішень не принесе ніяких результатів. Адже, перевірити чи продав аптекар до прикладу той саме солпадеїн за рецептом чи ні - майже неможливо.

Нині офіційно в області на обліку 1450 чоловік, в тому числі 963 людини у Рівному. Серед них 8 дітей. Єдиний спосіб протистояти наркоманії, говорять спеціалісти, - сильна і гнучка система профілактики розповсюдження наркотиків.