Спека, дощі, знову спека. Стомилися від різких змін погоди? А даремно. До них варто пристосовуватися, радять науковці. Різкі зміни температури свідчать про глобальне потепління. За останні 60 років позначка на термометрі скочила догори на 2.2 градуси за Цельсієм. Звідси проливні дощі й грози посеред нестерпно спекотних літніх днів. Друга хвиля потопів з початку літа накрила Польщу, потерпають від великої води і Західні області України.

Погода різко змінюється через глобальне потепління. Льодовики тануть, рівень океанів та морів піднімається, вода затопить сушу - це одна із версій науковців. За іншою, різкі перепади погоди пов'язують із зміною циркуляції повітряних мас.

Нова циркуляція повітряних мас, пояснюють синоптики, — козир для Рівне нщини. У гості стихію із Польщі та українського Заходу, яка надокучає там останні дні, чекати не слід.

Під впливом чого змінилася циркуляція повітряних мас, науковці поки не з'ясували. Але у надто різких та частих змінах погоди розгледіли ще одну причину.

Не боятися змін просять синоптики, а науковці закликають пристосовуватися до нової погоди. Рівняни задумалися.

Жарт про пальми із кокосами та бананами на Рівне нщині , цілком може стати реальністю. Кліматичні зони в Україні змістилися із півдня на північ на 300 кілометрів обрахували науковці.

За останні 60 років середньорічна температура зросла на 2,2 градуса за Цельсієм. Якщо тенденція продовжиться й стовпчик на термометрі зросте ще на 1.8 градуса, застерігають екологи, кліматичної катастрофи не уникнути. Суперечливим залишається питання, чого на землі потеплішало: через діяльність людини, чи головне світило — сонце.