У Луцьку в президента Польщі Броніслава Коморовського невідомий юнак пожбурив яйцем. Інцидент трапився після жалобної меси за жертвами Волинської трагедії поблизу костелу Петра й Павла 14 липня, повідомляє Zaxid.net.

По завершенні богослужіння президент Польщі у супроводі охорони вийшов з костелу і почав спілкування з вірянами. У цей момент невідомий хлопець пожбурив у нього сире яйце. Варто зауважити, що перша особа Польщі перебувала в оточенні охорони. Яйце розбилося об одяг Коморовського. Правоохоронці миттєво «заламали» кривдника. Президент Польщі з усмішкою продовжив спілкування з людьми.

Як відомо, Броніслав Коморовський перебуває у Луцьку у межах урочистостей з нагоди вшанування памʼяті жертв Волинської трагедії. У своїй промові президент Польщі заявив, що минуле не повинно розділяти український та польський народи.

Нагадаємо, Сейм Польщі 12 липня в резолюції до 70-річчя Волинської трагедії назвав польсько-український етнічний конфлікт 1940-х років "етнічною чисткою з ознаками геноциду", але не підтримав поправки до тексту ухвали, згідно з якою Волинську трагедію назвали б «геноцидом».

Загалом за згадану ухвалу проголосувало 263 депутати Сейму, 33 проголосувало проти, і 146 обранців утрималося.

Перед тим 20 червня Сенат Польщі ухвалив заяву з приводу 70-річчя Волинської трагедії, в якій трагічні події 1943-го назвав «етнічною чисткою з ознаками геноциду». Водночас у Сенаті відзначили й ту роботу, яку провела Україна й Польща для осмислення складних сторінок історії. Львівська облрада назвала рішення Польського Сенату таким, що перекреслює спроби примирення між Польщею та Україною.

Як повідомляв ZAXID.NET, проект ухвали польського Сейму щодо засудження операції "Вісла" викликав хвилю протестів у польському суспільстві, зокрема в Інтернеті. А УГКЦ засудила Волинську трагедію та закликала народи до примирення.

Довідка

У 1942-1947 роках точилася Друга польсько-українська війна, яка розгорнулася в рамках Другої світової війни. Війна йшла за українські території, які до 1939 року входили до складу Польщі (Холмщину, Волинь, Галичину), на яких українці хотіли створити власну державу, а поляки бажали відновлення довоєнних кордонів. Проте питання кордонів вирішилося після Другої світової без участі українців і поляків, після чого комуністична влада Радянського Союзу та Польщі насильно змінила етнічну конфігурацію західноукраїнських та східнопольських територій.

Дивіться також: Президент Польщі через Рівне добирався на Волинь