У польському місті Ченстохова стартував розіграш Командного Кубку Світу зі спідвею. Через несприятливі погодні умови перший півфінал довелося переносити з суботи на неділю. Перед початком турніру у складі збірних відбулися деякі зміни. Зокрема, через травму стопи, відмовився стартувати за національну команду Еміль Сайфутдінов, а керівництво російської мотофедерації порахувало, що без Еміля їм не потрібні й брати Лагути. Таким чином, Росія з одного з претендентів на золоті нагороди першості, одразу ж перетворилась на аутсайдерів.

Проблеми росіян дозволили з полегшенням зітхнути їх польським візаві, які у разі виступу Сайфутдінова та братів Лагут, боялися повторення минулорічного фіаско. Тренер кадри навіть поставив у склад молодого Патріка Дудека, який замінив не будь-кого, а самого Томаша Гол лоба. Також конфліктною ситуацією у збірній Росії могли скористатися їх суперники з Латвії. Пуоджукс, Лєбєдєв, Богданов та Гируцький і так досягли найвищого в історії своєї країни досягнення, вперше потрапивши до грона півфіналістів. Тепер же латвійці могли відправити росіян у відбірки наступного року, а самі забратися ще вище. Австралійці ж були темною конячкою. Лідером команди за відсутності травмованого Кріса Холера мав стати Дарсі Уорд. Однак про невихід до стадії рейс-офф мова у їхньому випадку не йшла.

Ролі кожної з команд визначилися вже у першій серії заїздів. Поляки одразу ж захопили ініціативу, слідом трималися австралійці, а далі йшла боротьба за третє місце між латвійцями та росіянами. Вже у першому заїзді Анджей Лєбєдєв зумів протиснути на останньому віражі капітана росіян Андрія Кудряшова. Однак найбільш несподіваною стала перемога Максима Богданова у четвертому старті змагань. За плечима Шаленого Макса залишились Трой Батчелор та Мацей Яновські. Фініш на першій позиції вселяв оптимізм у тренерський штаб збірної Латвії.

Творити чудеса Богданов продовжив і далі. Особливо видовищними були його протистояння з Каспшаком та Хампелем. Щоправда в обох випадках, як у 6-му, так і у 8-му заїздах, поляки виявилися кращими. Однак темп, заданий Максимом підхопили і його колеги, і поступово, не тільки зуміли відірватися від росіян, але й наздогнати австралійців.

Гонщики з країни кенгуру на рівних з господарями треку трималися завдяки зусиллям Дарсі Уорда. Однак у найвідповідальніший момент і він допустив помилку. Виїхавши у якості джокера у 12 заїзді, дворазовий чемпіон світу серед юніорів привіз нуль, хоча до цього здобув три перемоги поспіль. Поляки вже розпочинали святкувати. І хоча у австралійців все ще залишалися шанси на кінцевий успіх, реальність виявилася більш прозаїчною.

Провал австралійського джокера окрилив польських гонщиків, які привезли п’ять перемог у заключних восьми заїздах. Відмінно дебютував у складі біло-червоних Патрік Дудек і тепер перед селекціонером кадри стоїть важке питання щодо участі Томаша Гол лоба у фіналі Командного Кубку Світу у Празі.

А ось росіяни пережили справжню трагедію. З кожним стартом шанси на завоювання третього місця підопічних Ігоря Дмітрієва танули. Не допомогли й тактичні зміни. Впевнена їзда Богданова, Пуоджукса та Лєбєдєва принесла заслужений успіх збірній Латвії, для якої старт у Рейс-офф відтепер є найвищим досягненням в історії. А ось вболівальник «сборной» назвали цей день та результат справжньою ганьбою російського спідвею.

Результати:

Польща - 48 1. Патрік Дудек - 8 (3,0,2,1,2) 2. Ярослав Хампель - 14 (3,2,3,3,3) 3. Кшиштоф Каспшак - 13 (2,3,3,3,2) 4. Мацей Яновські - 13 (1,3,3,3,3)

Австралія - 34 1. Дейві Уатт - 1 (0,d,1,-,0) 2. Джейсон Дойл - 7 (2,1,-,1,3) 3. Трой Батчелор - 12 (2,3,1,2,2,2) 4. Дарсі Уард - 14 (3,3,3,0!,2,3)

Латвія - 27 1. Кястас Пуоджукс - 9 (1,0,2,2!,3,1) 2. Максим Богданов - 11 (3,2,1,1,2,2) 3. В'ячеслав Гируцький - 0 (0,-,0,-,-) 4. Андждей Лєбєдєв - 7 (2,1,1,1,1,1)

Росія - 14 1. Віктор Кулаков - 1 (0,0,-,0,1) 2. Володимир Бородулін - 4 (0,2,-,2,0,0) 3. Ілля Чалов - 2 (1,1,0,0,0) 4. Андрій Кудряшов - 7 (1,2,0,4!,0,0)