Форт перетворять на музей. На Рівненщині працюють над створенням музею першої світової війни. Його планують облаштувати в унікальній споруді – Тараканівському форті. Такий об’єкт в Україні єдиний. Зараз він перебував на балансі Міністерства оборони. Водночас нині його хочуть передати у підпорядкування місцевій владі.

Його будували майже двадцять років. У 1873 році на зведення Тараканівського форту виділили 66 мільйонів рублів. Окрім каменю та цегли, використовували у будівництві новітній на той час матеріал — бетон. Зрештою, наприкінці 19-го століття форт оглянули члени царської родини. Це свідчило про готовність об'єкта. І хоча тут реальні бойові дії не велися ні під час Першої ні під час Другої світових воєн історія форту оповита міфами та легендами.

Аби відродити цю споруду, обласні чиновники боролися не один рік. Проте Міністерство оборони, власник форту, було непохитним. Зараз каже голова Рівне нської обласної державної адміністрації Василь Берташ є доручення Президента України вирішувати актуальні проблем регіону. Зокрема, задіяти Тараканівський форт, який стоїть на балансі Міноборони. Відомство вже готове віддати цей об'єкт владі Рівне щини під оперативне управління.

У скільки обійдеться новий туристичний маршрут, поки ніхто не рахував. Проте обласні чиновники переконують - значних капіталовкладень сюди не знадобиться.

Також на території форту планують створити музей. До його облаштування залучатимуть усіх охочих - і тих, хто займається розкопками, і військових реконструкторів, і просто небайдужих. Закінчити усю паперову тяганину, пов'язану з передачею цього об'єкта, планують вже до кінця року. Тож, кажуть чиновники, починати перші роботи з облагородження форту можна буде вже в наступному році.