В народі кажуть, на здоров'ї не економлять. Однак, наскільки дивно не звучало б, у гіпертоніків є така можливість. Ще торік уряд протягнув руку допомоги людям, які страждають на гіпертонічну хворобу та істотно знизив ціни на більш 200 медпрепаратів від цієї недуги. Подешевшали ліки від 15 до 70 відсотків. Та й схема отримання рецептів на ліки за зниженими цінами - доволі проста. Втім, рівненські гіпертоніки чомусь не поспішають скористатись такою економією.

Кожен 5-тий українець страждає на підвищення артеріального тиску. На гіпепртонію хворіє і чимало рівнян. Однак, пілотним проектом, який запрацював у листопаді минулого року користуються не усі. Він дозволяє заощаджувати кошти при придбання медикаментів. Процедура проста - пацієнт, який перебуває на диспансерному обліку звертається до терапевта, педіатра, кардіолога чи сімейного лікаря та від нього отримує рецепт на придбання ліків для гіпертоніків за зниженими цінами. Відтак, люди отримують необхідні медпрепарати зі знижкою в аптеках, а різницю в ціні останнім компенсує держава. Про те, що рівняни не поспішають економити таким чином, свідчать цифри.

Для участі у пілотному проекті визначили сім найбільш призначуваних при лікуванні артеріальної гіпертензії груп препаратів. На основі кожної з них випускається декілька різноманітних вітчизняних та імпортних медикаментів. Однак, згідно з умовами проекту, лікар записує в рецепті діючу речовину, а не комерційну назву. Щоб право вибору лікарського препарату залишилось за пацієнтами. Загалом у цьому переліку - 249 медпрепаратів. Якщо пацієнт приймав інші ліки, у списку на здешевлення яких немає, лікар у кожному окремому випадку може порадити інші таблетки.

Пані Ольга хворіє на гіпертонію вже більше 5 років. Щомісяця купує ліки. За рік набігає кругленька сума. Тож можливість не економити на власному здоров'ї та водночас заощадити сімейний бюджет використовує вже пів року.

В Рівному ліки для гіпертоніків за референтними цінами реалізує близько семидесяти аптек. У кожній з них є спеціальна програма.

У цю аптеку люди із артеріальною гіпертензією приходять доволі часто. Однак справжній наплив очікують у вересні-жовтні цього року. Тоді вийде постанова Кабінету Міністрів, яка дозволить купувати за референтними цінами не лише монопрепарати, як це є зараз, а й комбіновані, яких потребує чимало рівнян хворих на гіпертонію.