Європейські стандарти поступово впроваджують промислові гіганти Рівненщини. Вже півтора місяці на підприємстві «Волинь-Цемент» використовують тверді побутові відходи як альтернативне паливо. Його постачає на підприємство нововідкритий сміттєпереробний комплекс у Рівному.

Понад тисячу тонн сміття в енергоресурс вже перевели на підприємстві «Волинь-Цемент». Освоювати цю технологію розпочали всього півтора місяці тому, коли у Рівному відкрили сміттєпереробний завод. Там відходи сортують, подрібнюють та перетворюють у новий вид альтернативного палива – «Флафф». Подібні технології вже давно використовують європейці. Адже це екологічно чисто, та дає значний економічний ефект.

Нині в обертових печах щодоби спалюють 50 тонн сміттєвих брикетів, а до кінця року екологічно чистого «флаффу» використовуватимуть вдвічі більше.

Це один із наймасштабніших енергоощадних проектів Рівне нщини, оскільки дозволяє щорічно економити більше 100 мільйонів кубометрів газу, кажуть спеціалісти. Інвестори реалізують комплексну програму з модернізації виробництва та впровадження енергозберігаючих технологій, загальною вартістю понад 300 мільйонів євро. Президентська програма також передбачає економію газу, тому чиновники усіляко підтримують модернізацію виробництва.

Скільки заощадять на нових технологіях виробники не зізнаються. Кажуть, очікують лише економічний ефект до 10 відсотків. Однак на ціну продукції це не вплине, адже її диктує ринок, а не виробник. Головне завдання вбачають у збереженні екології, тому і надалі впроваджуватимуть європейський досвід.