Добудова біля приватного будинку без відповідних погоджень може обернутися штрафом до 17 тисяч гривень або ж ув'язненням до трьох років. Справедливості й покарання вимагають сусіди власниці самобуду. Пенсіонерку через суд зобов'язали розібрати добудову. Тепер, коли вона рішення не виконує, чекають наступного суду, де призначатимуть міру покарання будівельниці-порушниці. Воюють дві пенсіонерки через стінку через те, що добудова однієї заважає іншій ремонтувати частину будинку.

Максимального штрафу або ув'язнення вимагає сусідка сусідці через добудову до її стіни спільного будинку без відповідних погоджень. Те, що добудова — самобуд, довела у суді. У іншому домоглася рішення про її ліквідацію.

Наполягає на ліквідації, бо хоче капітально відремонтувати свою частину будинку. А сусідський самобуд, пояснює, прибудований до стіни, яку хоче розібрати. Нічого ліквідовувати, каже власниця добудови, не збирається. За таку позицію може поплатитися штрафом або позбавленням волі до трьох років. Слідчий проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні про невиконання рішення суду, яке набрало законної сили.

Не чекати ще одного суду і покарання за невиконання попереднього рішення про знесення, а клопотати про зміну способу і порядку його виконання, радить юрист. Якщо суд задовільнить позов, то боржник виплатить кошти стягувачу, на покриття витрат з демонтажу будівельниками. Така практика в Україні існує, хоча тут теж може виникнути спір.

Відповідачка й сусідка невиконяння судового рішення має чим пояснити, наполягає: гріх не тільки за нею. Сусідська прибудова, стверджує, теж спірна. І площа сусідської частини будинку більша, ніж у документах.

Юристи радять сусідам піти на примирення допоки слідчі не передали до суду кримінальне провадження. відповідачка заощадить кошти, а позивачі час.

Дивіться також: Сусідські війни по-рівненськи: дві рівнянки не можуть поділити спільну стіну