Перший в Україні етнопарк невдовзі може з'явитися неподалік Рівного. Так місцеві фольклористи загорілися ідеєю відтворити побут та звичаї волинських селян. Місце обрали не випадково, адже рівненська земля - здавна було перехрестям торгових шляхів. А на Волині - жили різні народності слов'ян. Показати цю історію в одному місці і має "хутір Великої Волині" - кажуть організатори проекту. Де його планують створити і чим принадять туристів - в сюжеті Юлії Василенко.

Волинське село 19 століття має з'явитися при в'їзді у селише Квасилів. На семи гектарах землі стоятимуть автентичні садиби волинських селян. Планують відтворити і хати, в яких понад століття тому на Волинському Поліссі жили чехи, поляки, німці та словаки. Для цього і місце обрали болотисте, таке як на Поліссі. Ідейний натхненник так званого етнопарку Сергій Левчук з гордістю демонтрує проект. Каже, тут БУДЕ на що подивитися.

"Хутір Великої Волині"- саме таку назву обрали для майбутньїго музею під відкритим небом. Утім, наголошує фольклорист, це буде не Пирогово по-рівненськи, а жива експозиція. Тут готуватимуть традиційні поліські стравами. Ткалі - вчитимуть ткати, ковалі - кувати, а гончарі - ліпити. Буде і ставок з млином. Без сервісу також не обійдеться - відкриють корчму та книгарню, облаштують стоянку для автівок.

Утім Сергій Левчук оптимізму не втрачає. Відкрити хутір обіцяє за рік-два. Вже й експонати поволі збирає - з усієї Рівне нщини. За грішми також не стане -до справи готові долучитися підприємці та іноземці. Архітектори й історики також дали добро.

Сергій Левчук навіть звернувся до керівників області та держави, аби ті вирішили проблему з землею. Поки ж чекає відповіді з високих кабінетів, на місці майбутнього живого музею безтурботно пасуться корови.