Нещодавно Радивилівський районний суд задовольнив адміністративний позов місцевої жительки проти відділу Державної виконавчої служби, визнавши протиправною і скасувавши постанову про закінчення виконавчого провадження, яку, між іншим, виніс начальник цього відділу ДВС.

Жінка вже кілька років відстоює свої права, порушені спочатку управлінням Пенсійного фонду, а згодом і місцевим відділом Державної виконавчої служби. Зокрема, ще в листопаді 2011 року вона виграла суд проти управління ПФУ, який мав виплатити їй доплату до пенсії за кілька місяців. Тож для забезпечення виконання цього рішення вона звернулася до Радивилівського районного відділу ДВС, подавши заяву та виконавчий лист.

Після цього минув рік, але кошти пенсіонерці так і не виплатили. Її навіть не інформували про хід виконання рішення. Тому жінка звернулася за юридичною допомогою до центру права РОГО «Комітет виборців України».

«Ми підготували громадянці запит до органу ДВС з проханням повідомити про результати виконання судового рішення, – розповідає виконавчий директор РОГО КВУ, адвокат Микола Глотов. – Проте відповіді на лист вона так і не отримала. Тому далі була подана скарга до Головного управління юстиції в Рівне нській області. В.о. начальника управління повідомив, що державний виконавець виніс постанову про закінчення виконавчого провадження і її копії ніби то були направлені сторонам, в тому числі і скаржниці. Але вона нічого такого не отримувала. Фактично, районні чиновники позбавили жінку можливості оскаржити постанову держвиконавця в установленому порядку».

Після цього юристи Рівне нського Комітету виборців підготували пенсіонерці скаргу, яку вона подала до обласної прокуратури. В результаті їй надійшов лист з Радивилівського райвідділу ДВС, у якому майже через рік після винесення надіслали постанову про закінчення виконавчого провадження. Це дало їй право оскаржити постанову державного виконавця до суду.

Але спочатку Радивилівський районний суд виніс ухвалу, якою залишив позов громадянки без розгляду. Суддя мотивував своє рішення тим, що вона пропустила визначений законодавством строк на звернення до суду.

Однак і після цього пенсіонерка не здалася. Вона подала апеляцію на рішення суду першої інстанції до Житомирського апеляційного адміністративного суду. Суд апеляційної інстанції скасував ухвалу Радивилівського районного суду і направив справу за позовом пенсіонерки до відділу ДВС назад для розгляду по суті.

Цього разу, розглянувши справу повторно, райсуд став на бік наполегливої громадянки. Зокрема, в своїй постанові суд зазначив, що державний виконавець не виконав усіх дій, передбачених ст. 75 Закону України «Про виконавче провадження», а лише посилався на відсутність бюджетних коштів як на причину невиконання боржником рішення суду. Крім того, суд вказав, що в порушення ч. 3 ст. 75 Закону, на яку він посилався в постанові, держвиконавець не наклав на боржника штраф та не вніс подання до правоохоронних органів про притягнення його до відповідальності.

Отже, після набрання рішенням суду законної сили посадовці Радивилівського відділу ДВС будуть зобов’язані продовжити забезпечення виконання судового рішення і таки змусити управління Пенсійного фонду виплатити громадянці належну їй доплату до пенсії.