Місцеві козаки навертали до української культури американців. 30 показових виступів у 30 штатах за два місяці, так попрацював у США Петро Велінець із однодумцями. Тисячі глядачів йшли із фестивалів враженими від побаченого: козаки не тільки танцювали гопака та виступали зі зброєю, а й лягали на цвяхи і ходили босоніж по склу.

Справжнє шоу із тулумбасами та вогнем влаштували козаки у Нью-Джерсі. Цей виступ оригінальний. Такого більше не влаштовували.

Мандрували й рекламували козацьку культуру протягом двох місяців у 30 штатах. Із собою Перто Велінець із Дубровиці узяв свого вихованця та ще трьох однодумців із сусідніх областей. Разом наїздили 15 тисяч кілометрів. Америка їх вразила, а вони дивували українську діаспору.

Козаки із України так сподобалися в Америці, що мало не стали зірками Чикагзького радіо.

У Чикаго вони познайомилися зі своїм колегами, місцевими. Один із виступів провели у чикагзькій школі бойового гопака.

Поїздка через океан коштувала однодумцям 11-ти тисяч доларів. Більшу частина коштів тільки за авіапереліт заплатили. Ще на дві тисячі пального накупили. За витраченими грішми та часом не сумують. Набралися, кажуть, гарних вражень, налогодили контакти. Тепер українських американців чекають у гості тут на Рівне нщині .