Колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ відхилила касаційну скаргу КЗ «Рівненських обласний спеціалізований будинок дитини» у справі щодо незаконного звільнення працівниці цього закладу.

Рівнянку Наталію Ковалінську, котра працювала вихователем у Рівне нському міському будинку дитини (з 30 березня 2012 року перейменовано в КЗ «Рівне нський обласний спеціалізований будинок дитини»), вперше звільнили з роботи в квітні 2011 року у зв’язку зі скороченням, хоча фактично його не було.

Жінка звернулася за юридичною консультацією до центру права РОГО «Комітет виборців України» в м. Рівне . З допомогою юристів організації в липні 2011 року в судовому порядку її поновили на роботі з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Згодом Наталії Ковалінській дали догану за те, що ніби з її вини у вересні 2011 року з території Будинку дитини втік малолітній вихованець. Однак проведена перевірка цього факту встановила, що випадок міг бути недопущений, якби адміністрація закладу виконувала належним чином догляд за ділянкою та приміщенням. Крім того, керівництво закладу звинувачувало свою працівницю в тому, що вона надрукувала брошуру про методи виховання дітей, розголошуючи таємниці усиновлення.

В серпні 2012 року Наталія Ковалінська отримала одразу дві необґрунтовані догани. А у вересні того ж року її вдруге звільнили. Тому жінка знову звернулася до фахівців Рівне нського КВУ з проханням допомогти захистити її трудові права. Юристи організації підготували і допомогли їй подати до Рівне нського міського суду цивільний позов про скасування наказів про винесення доган, про визнання звільнення незаконним, про поновлення на роботі, стягнення коштів за час вимушеного прогулу та відшкодування моральних збитків.

«В результаті розгляду справи 21 лютого 2013 року Рівне нський міський суд прийняв рішення, яким, зокрема, визнав незаконними застосування до Наталії Ковалінської доган, її звільнення з посади вихователя та поновив жінку на роботі, – говорить юрист РОГО «Комітет виборців України» Мирослава Примак. – Також суд задовольнив позовну вимогу щодо стягнення з комунального закладу на користь громадянки 16406,68 гривень середнього заробітку за час вимушеного прогулу та 1000 гривень моральної шкоди. Керівництво КЗ «Рівне нський обласний спеціалізований будинок дитини», не погодившись із таким рішенням суду першої інстанції, на початку березня 2013 року подало скаргу до Апеляційного суду Рівне нського області. В свою чергу ми підготували заперечення на цю апеляційну скаргу з обґрунтуванням її відхилити».

В результаті 8 квітня 2013 року колегія суддів судової палати в цивільних справах Апеляційного суду Рівне нської області прийняла ухвалу відхилити апеляційну скаргу КЗ «Рівне нський обласний спеціалізований будинок дитини». Відповідно рішення міського суду залишили без змін.

Однак і після цього представники комунального закладу не визнали своєї вини. І подали касаційну скаргу на рішення судів першої та апеляційної інстанції до Вищого спеціалізованого суду України.

Перевіривши доводи касаційної скарги, суд касаційної інстанції дійшов висновку про її відхилення, оскільки попередні судові рішення є законними та обґрунтованими. Таким чином, Наталія Ковалінська з допомогою юристів остаточно довела в усіх судах неправоту роботодавця і незаконність свого звільнення.