Про те, як на Хмельницькій атомній електростанції проводять роботи із вдосконалення та оновлення обладнання, а також про інші програми модернізації розповів гість студії - заступник головного інженера з технології та інженерингу ХАЕС Олег Хатьомкін. Ведуча Світлана Сирота.

Ведуча: Чому на Хмельницькій атомній станції так часто проводять усілякі реконструкції та модернізації?

Олег Хатьомкін: Наша станція відносно молода. Перший блок ввели в експлуатацію 20 років тому, другий — лише 4 роки. Попри це ми все одно проводимо певні модифікації. Усе це пробиться передусім, щоб зробити атомку ще більше безпечною для наших працівників та простих громадян. Здебільшого ми модернізуємо обладнання, щоб воно працювало ще ефективніше.

В: Які роботи пороводять в рамках вдосконалення та оновлення обладнання?

О.Х.: Слід зазначити, що дефіциту безпеки на усіх атомках країни немає. Проте є певні рекомендації МАГАТЕ, за якими ми модернізуємо обладнання, щоб підтримувати рівень безпеки. Здебільшого ми модифікуємо електронно-управляючі системи. Для прикладу: минулого року ми провели понад півтори сотні модернізацій такого обладнання.

В: Як часто потрібно проводити реконструкцію та модернізацію?

О.Х.: Ці роботи проводяться планово. Ми маємо певні програми підвищення ефективності та безпеки обладнання. Спочатку складаємо список проблем, потім розробляємо способи їх усунення і після цього проводимо ремонт. Завдяки таким модифікаціям можна продовжити роботу блоків на атомках, як це нині робиться на РАЕС. Тому, ми робимо все можливе для безпеки громадян.