Плануєте зареєструвати своє нерухоме майно - запасайтесь терпінням та будьте готові до довжелезних черг і сварок. Документи на право власності, які раніше видавали БТІ, Держкомзем і місцеві адміністрації, вже майже рік отримують у відділеннях Державної реєстраційної служби та нотаріусів. Законом на це відводиться 2 тижні, та насправді увесь процес триває значно довше.

Мешканець села Корнин Рівне нського району пан Григорій у вересні вирішив зареєструвати свою приватизовану земельну ділянку. Зібрав увесь пакет документів. В реєстраційній службі чоловіку пояснили, що перед прийомом документів необхідно сплатити за послугу із надання витягу та держмито.

А ще пенсіонер скаржиться на довжелезні черги в реєстраційній службі.

Не прийняти документи у день, коли прийшла людина їх подавати, у реєстраційній службі не мають права, - говорить юрист.

Натомість в реєстраційній службі Рівне нського районного управління юстиції говорять, надавати квитанції про оплату необхідно лише при поданні документів, а не за місяць, два. Втім, чоловік запевняє, його поставили на чергу лише після того, як він показав оплачені квитанції. На утворення ж довжелезних черг запевняють теж є причина.

Крім того, у Рівне нському районі більше навантаження, адже це район без райцентру. Працюють чотири реєстратори, які в день приймають близько 40 заяв. В Україні ж середній показник 4 - 5 заяв на одного реєстратора. Тому, тут намагаються назначати кожній окремій людині свій день прийому, що власне і обурило пана Григорія.

Подібні ситуації та непорозуміння виникають не лише на Рівне нщині . Нестача працівників, плюс невелика правова освіченість людей і отримуємо, те що є. Передував цьому рік підготовки до роботи за спрощеною процедурою. Та поки замість двох передбачених законом тижнів на реєстрацію люди витрачають місяці.