У Рівному у Нацбанку презентували вітчизняний аналог платіжних систем Visa та Mastercard. Саме національними картками вже в наступному році має користуватися кожен українець - планують в Уряді. Клієнт системи буде суттєво економити на комісіях та вартості банківських послуг, його захистять від шахрайств та запропонують систему бонусів.

Запустити в Україні Національну систему масових електронних платежів НБУ намагається вже 13 років. На 2014 рік - плани грандіозні. Вітчизняну систему хочуть ще більше запровадити в маси. Нині на Рівне нщині у зв’язці з НБУ працює 4 банки. Один з яких - "Ощадбанк". Ця фінустанова зараховує на національні картки зарплати, пенсії, соціальні виплати та компенсації. Нині запустили в обіг майже 200 тисяч нацкарток.

Картка не зовсім безкоштовна, але в рази дешевша як для банків, так і для споживачів. Система має ряд бонусів, таких як поповнення мобільного рахунку, знижки на проїзд тощо. Примусового переходу на НСМЕП в Україні, обіцяють чиновники, не буде. Цей вибір має бути довровільним і виваженим.

В перспективі - картка закордоном буде обслуговуватися за міжнародними платіжними системами. Ви зможете зберігати заощадження як у гривні, так і в іноземній валюті. А ще - будете захищені від шахрайств, завдяки спеціально розробленому мікрочіпу. У планах НБУ - новий дизайн, можливо, зміна назви, створення Бюро кредитних історій, інакше кажучи - "чорного списку" недобросовісних позичальників. Розроблені будуть також картки для сплати податків. До того ж держава зможе контролювати чи всі її виплати дійшли до людей.

За словами спеціалістів Нацбанку - системи національних платіжних систем популярні у всьому світі. Нині 94% розрахунків, що здійснюють українці - відбуваються всередині країни. Тому необхідності переплачувати комісії на користь міжнародних платіжних систем як такої немає. До того ж економити будуть не лише громадяни, а й держбюджет. Від впровадження системи, а отже зменшення готівкового обігу в країні - держава щороку економитиме до 20 мільйонів гривень. Адже такі картки значно дешевші від випуску, утримання та обслуговування готівкових коштів.