З 2013 і аж до 2023-го усі, хто працюють у цій сфері мають платити податки в спеціальному режимі: 5% з чистого прибутку, податок на доходи фізосіб у повному розмірі, та ті, хто розробляє програмне забезпечення може не платити ПДВ. Щоправда, у початковій редакції йшлося про інші ставки. Чому закон, який мав популяризувати ІТ-бізнес в Україні, заганяє цю сферу у тінь?

Більшість з нас дивились фільм “Соціальна мережа” про звичайного студента з університету, який сидів за комп’ютером та писав програми, а потім раптово став мільярдером. Цього хлопця звали Марк Цукерберг і він заснував один з найуспішніших ІТ-стартапів останніх років. Зробити цей бізнес вигідним і в Україні спробував чинний Уряд. Зокрема, на 10 років ввів спеціальний режим оподаткування. Він передбачає 5% податок на прибуток та звільнення від ПДВ для розробників програмної продукції. З початку року у цій сфері зареєструвалося близько 13 тисяч фізосіб-підприємців. Однак, самі айтішники впевнені, що нині виходити з тіні стало невигідно.

Єдиний мінус роботи у цій сфері нелегально - звуження бази клієнтів. Адже серйозні фірми та держустанови воліють працювати із легальними айтішниками.

Цікаво, що зменшення податку на доходи фізичних осіб до рівнія 5% Президент України заветував. Мовляв, це призведе до великих втрат бюджету. А ця норма була однією з перших у прорекламованому законопроекті.