За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили.

Колись вечорниці були дуже поширені. На них молодь ближче знайомилася і пару собі вибирала. Було так заведено, що кожне село і навіть вулиця мала „свою" хату для вечорниць. Цікаво й те, що на ті самі вечорниці рідним братам і сестрам не дозволялось ходити - була повага до старших: молодші слухалися своїх старших братів чи сестер. Як тільки звечоріло, дівчата до господині, де мали відбутися вечорниці, приносили хто що мав: сир, масло, яйця, борошно, фрук­ти. Хлопці приносили наливку і цукерки. Господиня ще за дня варила ком­пот із сушених фруктів і картоплю на вареники. Дівчата приходили заздалегідь, щоб допомогти господині приготувати святкову вечерю.

Після заходу сонця надходили парубки, розсідалися по світлиці і тоді розпочиналося дійство. Починалося все із цікавих історій, які переказували хлопці, поки деякі дівчата з господинею на­кривали святковий стіл. Найдивовижніші оповідки розповідали старші парубки, вставляючи поміж тим всілякі жарти, щоб наймолодші дівчата не заспали, адже треба було 12-ї години ночі дочекатися, щоб наворожити собі свою доленьку.

Ворожіння за допомогою ланцюжка

Дівчина залишається одна в кімнаті та бере у праву руку золотий або срібний ланцюжок. Стискаючи ланцюжок у кулаці, дівчина має зосередитись на тому питанні, яке її найбільше цікавить. Це може бути і питання про майбутнього нареченого, і про кількість дітей, і про справи на роботі… Чітко уявивши, що саме цікавить, дівчина кидає ланцюжок на стіл і дивиться на фігуру, котра вийшла. Є різні інтерпретації фігур, найпопулярніші з яких:

Коло – у майбутньому складеться ситуація, для розплутання якої треба буде докласти багато зусиль;

Овал – непроста ситуація, яка однак не вимагатиме особливих втрат;

Рівна лінія – успіх та найсприятливіший час для здійснення своїх мрій;

Змійка – варто бути обачним і не довіряти людям навколо тебе;

Заплутаний вузол – чекайте інтриг;

Трикутник – ознака вдачі у справах;

Метелик або бантик – до побачень, кохання, а, можливо, й весілля;

Ланцюжок, що склався в якусь букву – чекайте на новий роман з людиною, ім’я якої починається на цю букву.

Проте найкраща інтерпретація – це та, котру дівчина сама відчуває і «бачить».

Ворожіння з дзеркалами

Узяти два дзеркала різної величини і поставити їх «обличчям» один до одного. Посередині треба розставити 3 запалені свічки. Біля півночі вимкнути світло, сісти обличчям до великого дзеркала і дивитись у нього поверх меншого. З цього моменту не можна промовляти жодного слова, озиратись і моргати (наскільки вистачить духу). У дзеркалі можна буде побачити щось сходе на коридор із свічками. І в цьому коридорі має з’явитись суджений. Щоб ускладнити процедуру, подейкують, що дивитись в утворений коридор треба через склянку води.

Ворожіння на книгах

Один з найвеселіших способів ворожіння. Відповіді зазвичай настільки абстрактні, що їх можна після цього обговорювати годинами.

Ворожіння полягає в тому, що береться будь-яка художня книга. Можна, звісно, і якийсь анатомічний атлас взяти для кращого результату. Загадується питання, називається номер сторінки і рядок зверху або знизу. Потім книга відкривається на відповідній сторінці, читається відповідний рядок і приходить щастя.

Ворожіння на кавовій гущі

Напевно, найстаріший спосіб ворожіння. Італійці переконують, що цей метод пішов саме від них ще з 18 століття. А поки італійці переконують, українські дівчата ворожать.

Отож, треба в кавнику або турці зварити каву. Перелити готову каву у світлу чашку з гладкими краями і насолоджуватись її смаком в компанії подруг. Цей процес можна розтягувати, обговорюючи результати ворожіння на книзі. Коли кава допита, чашку з гущою всередині різко перевертають на біле блюдце. Ворожіння проводять по тому, як кавові фігури розмістились в чашці. Фігури біля ручки означають людину, яка ворожить, її будинок, рідних. Праворуч від ручки – майбутнє, ліворуч – минуле. Якщо фігура знаходиться біля краю чашки, то очікуйте подій найближчим часом. Якщо ж фігура знаходиться на дні – подій ще треба трохи зачекати.

Ворожіння на нитці

Якщо є бажання дізнатись, хто з присутніх дівчат найшвидше вийде заміж, кожна дівчина бере по нитці однакової довжини і підпалюють її. Чия нитка згорить перша, та й заміж перша вийде. А ось якщо нитка гасне одразу, або на половину – то це не дуже добрий знак.

Ворожіння на воску

Для ворожіння знадобиться воскова свічка. Її ламають на дрібні шматки, які кладуть в металеву дошку і розтоплюють над свічкою. Розтоплений віск дівчата швидко виливають в миску з холодною водою і дають волю своїй фантазії. Застиглий віск переважно застигає у дуже цікавих формах.

Ворожіння на цибулині

На Андріївських вечорницях на цибулинах пишуться чоловічі імена і ставляться у воду. Яка цибулина швидше проросте, так і зватиме майбутнього чоловіка.

Ворожіння з човником

В миску наливається вода і ставиться посеред темної кімнати. На краях миски чіпляються шматки паперу з написаними на них чоловічими іменами. Посередині опускають горіхову шкарлупку із запаленої в ній маленькою свічечкою. Таким чином цей човник, майже наосліп, керуючись лише своєю інтуїцією, що уособлює свічка, припливе до берега з іменем чоловіка,з яким судилось створити сім’ю.

Ворожіння з чоботом

Від стіни до порогу дівчина переставляла свій чобіт і примовляла «Молодець, удівець, буду дівувати». Який варіант застане на порозі, те й чекає дівчину найближчого року.

Ворожіння за допомогою кулінарної майстерності

Дівчата ліпили вареники або пиріжки. Воду для тіста дівчата носили ротом, а хлопці їх в цей час смішили. Кожна дівчина ліпила свій особливий вареник, після чого їх виставляли в ряд і кликали найближчого домашнього улюбленця. Чий вареник, чи пиріжок домашній улюбленець з'їсть, та дівчина перше вийде заміж. Але поки дівчатат не бачили, хлопці могли обмазати вареник горілкою від чого тваринка просто втікала.

Ворожіння на ім’я майбутнього чоловіка

Після того, як кофеїн розповсюдиться по всьому тілу, а вдома спалені вже всі нитки і свічки, час іти на прогулянку. Але цей час теж можна використати з користю. Треба просто підійти на вулиці до будь-якого перехожого та запитати чоловіче ім’я. Ім'я, яке назвуть, і буде іменем майбутнього чоловіка. Проте, варто бути обачним. Адже, якщо ви будете проводити цей спосіб гадання близько півночі, то можете наштовхнутись у відповідь зовсім не на чоловіче ім'я.

Ворожіння на сон

І от, коли час вже лягати спати, варто випробувати найправдивіше з ворожінь. Принаймні, 80% дівчат підтверджують його правдивість. На клаптиках паперу дівчата пишуть чоловічі імена, а один клаптик залишають пустим. Все це кладуть під подушку і пробують заснути після гадання на кавовій гущі. Зранку, ще перед тим як встати, дівчина має запхати руку під подушку і витягти один папірець. Ім’я, яке витягла дівчина і буде іменем Того Самого. Якщо ж дівчина витягла пустий папірець, то це означає, що доля або сама ще не вирішила, або хоче зберегти інтригу.

Та треба пам'ятати, що незалежно від слів у книзі чи підказок кавової гущі, до андріївських ворожінь треба ставитися з почуттям гумору, адже Доля – це те, що створюємо ми самі. Ворожінням ми самі намагаємось створити чудо. І якщо все ж таки комусь вдається заглянути кудись Туди крізь шклянку з водою, варто пам'ятати, що навіть це створює інтригу і бажання жити повноцінним життям, а не сидіти осторонь в очікуванні долі.