Ув’язнені трьох пенітенціарних установ Рівненщини переглянули фільми Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який, до слова, вперше за свою історію проходить в області.

Так, 13 грудня, організатори заходу в регіоні, представники РОГО «Комітет виборців України», завітали з показами до Дубенської виховної колонії. Її вихованці подивилися стрічки «Перукарська воля» і «Ромська мрія». Перший фільм показує мрії та прагнення деяких найнебезпечніших злочинців Шотландії, які знову й знову прокручують своє життя в голові, щодня підстригаючи інших арештантів. У стрічці показано, як завдяки перукарській справі чимало в’язнів переосмислюють свої вчинки й готуються до життя поза ґратами. Фільм «Ромська мрія» - це чотири історії про мешканців таборів Закарпаття, яких вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями.

Після показу засуджені провели дискусію про права людини, життєві цілі та способи їх досягнення з головою правління Рівне нського КВУ Олексієм Горецьким та регіональним координатором із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Вячеславом Свірцем. А один із в’язнів отримав юридичну консультацію з вуст представника Уповноваженого про те, в яких випадках і які види дисциплінарного стягнення до засуджених у разі систематичного порушення ними встановленого порядку відбування покарання мають право застосовувати працівники колонії.

Ті ж фільми були показані в Рівне нському слідчому ізоляторі вчора, 16 грудня. Затриманим більше сподобалася стрічка «Перукарська воля». Адже, за їхніми словами, переживання та емоції героїв цього фільму є ближчими до тих, які зараз переживають вони самі. Крім того, одна із затриманих попросила допомогти поповнити бібліотеку СІЗО книгами Генріха Гейне. Бо вона хотіла б читати не лише художні твори, а й серйознішу філософську літературу.

Того ж дня фестиваль завітав і в Городоцький виправний центр № 131. Його утриманці також спочатку переглянули фільм «Перукарська воля». А от коли їм запропонували на вибір ще одну стрічку з двох - «Ромська мрія» і «Доволі! До Волі...» - обрали більш серйозний і актуальний для українського сьогодення другий варіант, про силовий розгін мирних мітингувальників у Білорусі, що стався в 2010 році. Як виявилося, засуджені виправного центру теж уважно стежать за подіями, які зараз відбуваються в країні, зокрема на Майдані в Києві.

Хтось після показу навіть висловив припущення, що сценарій стрічки писав нинішній Президент України. Маючи на увазі, що сюжет білоруського документального фільму «Доволі! До Волі...» дуже нагадує те, що вони останнім часом бачили в новинах по телевізору.

Нагадаємо, що Мандрівний фестиваль Docudays UA стартував на Рівне нщині 10 грудня і триватиме до 20 числа цього місяця. Вже відбулися покази, крім пенітенціарних установ, у Рівне нському економіко- правовому ліцеї, Міжнародному економіко-гуманітарному університеті ім. Ст. Дем'янчука, Рівне нському державному гуманітарному університеті та на майдані Незалежності в Рівному.

Організатори до кінця цього тижня планують провести ще кілька показів та обговорень фільмів у вищих навчальних закладах, школах, бібліотеках області. Зокрема, в Рівному, Сарнах, селах Повча Дубенського та Пісків Костопільського району. Також передбачається завершити фестиваль підсумковим показом фільму «Відкритий доступ» та обговоренням ефективності Закону України «Про доступ до публічної інформації» із запрошенням представників ЗМІ, громадських організацій, активних громадян.