Понад три десятка школярів Рівненщини стали переможцями обласного конкурсу на кращий твір під назвою «Пам’ятник Т.Г.Шевченку у моєму місті». Організували творчі змагання обласна організація Всеукраїнського товариства «Просвіта» спільно з Рівненською Малою академією наук учнівської молоді.

Діти упродовж трьох місяців виконували творчі завдання – писали ессе , брали інтерв’ю та здійснювали справжню пошукову роботу.

Працювали над конкурсним творами самостійно, часом спільно з вчителями.

Журі творчих змагань зізнаються – вони вітали усі жанри, в яких працювали школярі. Були навіть і такі, що надіслали роботи у вигляді діалогу із ініціатором встановлення пам’ятника Кобзареві та написали лист до скульптора видатної споруди. До того ж, організатори самі взнали чимало про існування цих пам’ятників. Учасники у своїх роботах розповіли і про такі споруди, які ніде були не зареєстровані.

Учні від такого творчого змагання не приховують свій захват. І додають - працюючи над творами самі багато дізнались про, на перший погляд , звичайні пам’ятники.

За словами начальника управління освіти і науки Рівне нської ОДА Григорія Таргонського , завданням такого творчого конкурсу було долучити учнів краю до історії та культури свого народу. Усі роботи учнів невдовзі будуть надруковані у спеціальному виданні.