Жива Ялинка Ось деякі моменти, на які варто звернути увагу, вибираючи ялинку.

Розміри ялинки повинні відповідати розмірам кімнати, де вона стоятиме. Необхідно враховувати висоту стель і розмір приміщення. Ялинка не повинна захаращувати собою всю кімнату і заважати проходу людей. Якщо передбачається ставити ялиночку в кут, краще узяти "однобоке" деревце. Ялинку з пишною рівномірною кроною краще поставити посередині стіни просторої кімнати.

Стовбур. Отже, прийшовши на базар і витягнувши з купи гілок, шишок і голок те, що сподобалося, потрібно суворо стукнути комлем (тобто, нижньою частиною стовбура, яка складала колись єдине ціле з пеньком, що залишився в лісі) по землі. Якщо унаслідок цієї дії на землю із страшною силою посипалися голки, то можна сміливо ставити це новорічне диво на місце. Деревце повинне бути "свіжим", сухе через два-три дні почне обсипатися. У свіжої ялинки гілки еластичні, обломити їх нелегко, тоді як у сухої вони легко обломлюються з характерним тріском. Гілки повинні тягнутися вгору.

Ставимо ялинку. Якщо ялинка придбана завчасно, то до настання самого свята тримати її краще на холоді: вивісивши за вікно або поставивши на балкон. Проте навіть якщо ялиночка куплена безпосередньо 31 грудня, то відразу вносити її в тепле приміщення, встановлювати і прикрашати у жодному випадку не можна: від такого перепаду температур ялинка може захворіти і загинути. Якщо мороз на вулиці нижче 10 градусів, не несіть ялинку відразу в квартиру. Дайте їй постояти в під'їзді хвилин 20, щоб вона відтанула.

Встановлювати ялинку можна різними способами:

Відро з піском. Ідеальним варіантом є відро з чистим вологим піском. На відро піску додається літр води, в якій заздалегідь розчиняється невелика кількість гліцерину або желатину. Ще один варіант - як для садових кольорів - пігулка аспірину плюс 2 столових ложки цукру. Дехто радить разом з водою додавати невелику кількість відповідного рідкого добрива. Встановлювати в піску ялинку краще так, щоб нижня частина стовбура була закрита не менше, ніж на 20 сантиметрів. Пісок потрібно поливати через 1-2 дні.

Ємність з водою. Вода у момент встановлення повинна бути гарячішою і містити кислоту - оцтову або лимонну. Кисле середовище можна замінити пігулками шипучого аспірину. Ще один рецепт: додати у воду половину чайної ложки лимонної кислоти, ложку желатину і небагато товченої крейди.

Місце для ялиночки вибирають подалі від опалювальних приладів. Кімнату частіше провітрюють, а кореневу систему дерева добре поливають (мох відразу ж вбирає всю вологу, тому в середньому йде чотири літри води в день).

Штучна Ялинка

Перевага штучної ялинки — це довговічність, вона не втратить свій вигляд до кінця свят і може служити декілька років. Що стосується запаху, то його зараз навчилися вправно імітувати. Купуєте флакон, обприскуєте ялиночку і насолоджуєтеся.

Зараз можна купити штучну ялинку будь-якого вигляду, якості і навіть кольору. Ціна. Вартість штучних ялинок залежить від багатьох параметрів. Головне - країна-виробник. Найдорожчі ялинки привозять з Німеччини, Італії і Голландії. В основному беруть ялинки середнього класу з Тайваню і Таїланду, найдешевші - китайські вироби. Другий чинник, що визначає ціну, - висота дерева і екологічність матеріалів.

Вогнетривкість. На упаковці повинно бути вказано, що ялинка виготовлена із спеціального вогнетривкого поліетилену або пластику. Кращі синтетичні ялинки зараз виготовляють з полімерів з додаванням так званих антипіренів - речовин, що перешкоджають загорянню. Такі ялинки не горять, у гіршому разі тільки тліють.

Зрештою вибирати доведеться з трьох основних типів ялинок: з литими голками, з вирізаними з плівки ПВХ або скрученими з волосіні.

Литі ялинки з пластмаси - найдорожчі у виготовленні, зате виглядають натуральнішими за будь-які інші. Секрет у тому, що кожну гілочку окремо відливають в спеціальних формах. Ялинки з плівки ПВХ з алюмінієвим стовбуром ширше за інших представлені в магазинах. ПВХ не горить і не розкладається, що робить їх безпечними.

Ялинки з волосіні, гілки яких нагадують йоршики для миття пляшок, тепер зустріти можна украй рідко.