Це переважно інвестиційні системи для власного пенсійного забезпеченння та навчання і розвитку дітей. Такі довгострокові депозитні програми нині в Україні пропонують кілька десятків європейських компаній. Впродовж останнього десятиліття їх роботу суворо регламентує українське законодавство. Уся суть полягає у тому, що люди мають можливість вносити свої заощадження із року в рік, і через певний час отримати і власні кошти, і відсотки. При цьому компанії обіцяють 100% гарантію і не беруть участь у ризикових фінансових операціях.

Усі, хто заробляє більше, ніж витрачає, рано чи пізно замислюється над необхідністю відкласти гроші, або ж вигідно їх інвестувати. Особливо, якщо враховувати інфляційні ризики у нашій країні. Валютні торги не завжди виграшні, а бізнес не всім по зубам. Тому фінансові експерти роками твердять про ефективність так званих "довгих грошей". Мовляв, це і є основою стабільної економіки. Але довіряють українці подібним програмам досить неохоче.

У світі такі накопичувальні приватні компанії мають сторічну історію. Нічого нового в Україну вони не принесли. Пропозиції на ринку різні, але зазвичай мінімальні внески у рік визначаються у розмірі 2 тисяч гривень з прибутковістю у 15-19% річних. Строк дії системи 10-30 років. Це може бути як заощадження на пенсію, так і для навчання чи старту вашої дитини. Слід додати, що контролюються такі компанії більш суворо, ніж банки, до яких довіра населення більша.

Основна відмінність від банків у тому, що накопичувальні приватні системи не грають вашими грошима на ринках із захмарними прибутками. Тому такі вклади не є сильно прибутковими, але принаймні гарантують повернутися до вас у повному обсязі.