Роботи на присадибній ділянці та в саду у лютому мають здебільшого підготовчий характер, але саме від них залежить врожайність майбутнього сезону.

Накопичуємо сніг у саду

Продовжуйте проводити збір снігу. Завдяки йому садові культури отримають захист від мінливої ​​лютневої погоди. Сніг захистить підщепи дерев, ягідні чагарники та інші види рослин не тільки від морозу, але й від гризунів. Для цього сніг необхідно притоптати. Деякі садівники навіть поливають його водою. Не зайвим буде спорудити снігові вали в середині міжрядь та влаштовуйте бар'єри з хмизу і гілок на шляху вітрів.

Відновлюємо побілку

Як це не дивно, але лютневі відлиги для саду гірше морозів. Кора дерев обпікається та лущиться від яскравого сонця. До того ж що накопичився на гілках сніг вдень тане, а вночі волога замерзає, і утворюється лід, що руйнує кору. Ось тому в погожий лютневий день, коли мороз не перевищує 5 градусів, треба побілити штамби і основи скелетних гілок. Непогано обприскати вапняним розчином і всю крону. Готують його з 2,5 кг вапна, 300 г мідного купоросу або 500 г залізного купоросу, якщо на деревах оселилися мохи або лишайники, на відро води. Ще непогано з південного боку стовбурів поставити дощечки, це простий, але дуже ефективний захист від опіків.

Перевіряємо, як перезимували дерева

Зріжте кілька гілочок яблуні, груші, вишні, сливи. Потримайте їх декілька годин при температурі 10 градусів, потім внесіть в тепле приміщення і поставте у воду. Через 3 дні дістаньте і зробіть бритвою поперечний зріз. У здорових гілок серцевина та деревина будуть світлі, а у підморожених - потемнілі або коричневі. Якщо підмерзання виявлено, візьміть на замітку постраждале дерево і перевірте інші гілки. Сильно підмерзлі обріжте вже в березні, а лише злегка підморожені дайте шанс відновитися до червня. Якщо до цього часу на них не з'являться листочки, обрізайте до здорової деревини без жалю.

Підгодовуємо птахів

Не забувайте про природних санітарів саду - птахів. У цьому місяці вони ще потребують вашої допомоги. Поставте в саду кілька годівниць і підгодовуйте пернатих. Зазвичай птахи залишаються в саду, де їх годують весь сезон, вони будуть захищати дерева від шкідників з числа комах.
Чим годувати птахів взимку?

Ремонтуємо реманент

Необхідно оновити і полагодити садовий інвентар, здійснити ремонт інструментів, машин, сходів, ящиків; необхідно нагострити секатори, ножі, пилки, лопати, мотики, коси. Весь інструмент змастити технічним маслом, відремонтувати рами. Для посіву приготувати торфоперегнійні горщики, поживні кубики. Закупити отрутохімікати. Краще це зробити в лютому, поки є відносно багато часу.