Незважаючи на те, що за вікном все ще панує зима, підняти настрій допоможе смачний вітамінний салат із зелені, вирощеної власноруч на кухонному підвіконні.

Якщо у вас невеликий досвід вирощування городини, спробуйте почати з найпростішого - з пряних трав. Посадіть петрушку, кріп, руколу, м'яту, мелісу, кінзу, базилік, і т.д. Ці рослини відносно невибагливі. Забезпечте їм сонячне місце і не забувайте поливати.

Щоб створити «домашній город» на підвіконні, спробуйте прислухатися до таких порад:

  • Не використовуйте садову або городню землю, вона може бути заражена личинками комах і містити насіння бур'янів. Варто купити готовий субстрат. Як варіант, приготуйте ґрунт самостійно – візьміть у рівних частинах чорнозем, пісок та компост чи перегній. Уважно слідкуйте, щоб ґрунт був пухким і достатньо зволоженим.
  • Щоб пряні і зелені культури добре росли, їм необхідно не менше 5 годин сонячного освітлення на день. Під «городик» краще відвести підвіконня того вікна, що виходить на південну, східну або південно-східну сторону. Раз на тиждень повертайте контейнери, щоб рослини рівномірно висвітлювалися, і жодна з них не залишалася в тіні. Не забувайте також обривати кінчики пагонів, – так рослина буде добре кущитися.
  • Поливайте рослини регулярно по мірі підсихання грунту. У горщиках або контейнерах повинні бути дренажні отвори, щоб не відбувалося застою вологи. Водопровідну воду потрібно обов'язково відстоювати кілька годин до поливу, щоб зменшити кількість шкідливих солей. Пам'ятаєте, в глиняних горщиках рослинам потрібно більше води, ніж в пластмасових, а рослини на південних вікнах потрібно поливати частіше, ніж на західних чи східних.



pic

КРІП дуже невибагливий, він добре розростається і при температурі 3-5°С. Дуже любить світло, але не переносить надмірної вологості. Щоб насіння добре проростало, вимочіть його перед посівом у теплій воді Кріп добре допомагає організму «виростити» корисну внутрішню мікрофлору, знижує тиск, знімає запалення, тонізує роботу серця; заспокоює та поліпшує сон.



pic

ПЕТРУШКУ сіють, попередньо замочивши та проростивши насіння. Під час проростання необхідний частий полив, головне не перестаратися. Після появи сходів рослини проріджують. Зелень потребує ледь затемненого місця та багато вологи. Урожай збирають через шість тижнів. Петрушка стимулює роботу органів травлення, допомагає при порушеннях кровообігу, очищує шкіру обличчя, відбілює зуби та зміцнює ясна.



pic

БАЗИЛІК полюбляє родючий ґрунт з органічними добривами. Головні умови успішного вирощування – сонячне місце і тепло. Висівають насіння у рядки з міжряддям 5-6 см. Ґрунт необхідно періодично розпушувати. Сходи з’являються на 10-12 день. Полив має бути помірним. Базилік стимулює апетит, заспокійливо діє на нервову систему, допомагає при респіраторних захворюваннях, високій температурі, астмі, хворобах легень, серцево-судинних захворюваннях.



pic

CАЛАТ – рослина холодостійка та скороспіла, невибаглива, любить вологу. Насіння висівають на глибині 0,5-1 см. Сходи з’являються на 4-5 день. Догляд полягає у систематичному розрихленні ґрунту та помірному поливі. Салат заспокоює нервову систему, поліпшує сон, знижує відкладення солей, стимулює роботу кишечника і виводить з організму холестерин.



pic

СЕЛЕРА проростає при температурі 18-22°С. Перед посівом насіння краще проростити. Сходи з’являються на 12-20 день. Любить світло та воду, проте не переносить надмірної вологи. Селера сповільнює процеси старіння, має заспокійливі властивості, стимулює секрецію шлункового соку, покращує водно-сольовий обмін.



pic

М’ЯТА дуже комфортно почуватиме себе на кухні. Восени або навесні необхідно пересадити кущик м’яти з відкритого ґрунту в невеликий горщик. Літом поставте його у блюдце з водою і слідкуйте, щоб вона не пересихала. М’ята любить багато світла. Пагони варто регулярно обрізати. М’ята підвищує апетит, освіжає та охолоджує організм. Цю рослину використовують для лікування серцево-судинної системи, хвороб сечостатевої, дихальної, неврологічної, травної систем.



pic

РОЗМАРИН полюбляє багато світла і тепла, проте він невибагливий у вирощуванні. Не любить різких коливань температури і застою води від надмірного поливу, скидаючи листя. На літо розмарин бажано винести на сонячний балкон, щоб не знижувався вміст ефірної олії. У спеку ця рослина вимагає рясного поливу; при нестачі вологи у неї жовтіють нижні листки. У період масового цвітіння з розмарину зрізують молоді, густо вкриті волосками пагони з листям і квітками, використовуючи їх для переробки та сушіння. Розмарин урівноважує нервову систему, допомагає при втомі та головних болях, має дезінфікуючу дію, стимулює кровообіг, поліпшує травлення.



pic

ЧЕБРЕЦЬ невибагливий до умов вирощування. Потребує для росту пухких, добре дренованих ґрунтів. Полюбляє світло і тепло. Догляд полягає у розпушуванні ґрунту, помірному поливі, прополюванні. Чебрець вбиває мікроби, піднімає настрій, допомагає побороти втому та слабкість, зміцнює організм, поліпшує процеси виділення.



pic

РУКОЛА полюбляє достатню кількість світла і води. Висівають руколу на глибину півтора сантиметра в рядок (у великому ящику може бути 2-3 рядки на відстані 15-20 см). Через 5 днів з`являються сходи. Якщо посіяли надто густо, через тиждень-два можете прорідити, залишивши міцніші паростки. А слабші сміливо вживайте в їжу. Рукола сприятливо впливає на процеси травлення та підвищує рівень гемоглобіну в крові.