Основна умова хорошого врожаю майбутнього сезону - це доброякісне насіння. Тому для одержання здорової розсади городніх культур варто провести передпосівну підготовку насіннєвого матеріалу. Цей захід включає в себе декілька операцій: калібрування насіння, дезінфекція, обробка розчинами стимуляторів росту, намочування, загартування.

Калібрування насіння необхідно проводити для того, щоб видалити маленьке, пошкоджене, нездатне до росту насіння. Вручну таку роботу можна виконати з великими насінинами, перебравши насіння капусти, огірків і редиски. Дрібне ж насіння кропу, моркви, томатів практично неможливо так калібрувати. Найпростіший спосіб — за допомогою вітру. У місцях протягів насіння висипають невеликими порціями з висоти 150—200 см на мішковину. При цьому невиповнене (щупле) насіння відноситься вітром на певну відстань. Інший метод: треба висипати насіння у воду і перемішати. Через на 5-10 хвилин важчі насінини осядуть, а слабкі та нездатні до росту спливуть. Їх потрібно викинути.

Дезінфекція (знезараження) необхідна для запобігання передачі грибкових і бактеріальних захворювань рослин. У домашніх умовах протруювання насіння найпростіше робити за допомогою 1% розчину марганцівки. Насіння замочити в розчині на 20 хвилин, потім промити в чистій воді 2-3 рази. Зазвичай так дезінфікують насіння гарбуза, патисонів, огірків, томатів і кабачків. Ще один доступний спосіб знезараження є прогрівання насіння у воді 40-50 градусів протягом 20 хвилин. Після такої гарячої ванни насіння потрібно занурити у прохолодну воду і трохи підсушити.

Намочування та пророщування здійснюється для того, щоб насіння проросло на декілька днів швидше. Для цього насіння кладуть в полотняний мішечок і опускають у воду. Насіння треба занурювати у рідину неглибоко, інакше без кисню воно може задихнутися. Має сенс намочують насіння тільки тих культур, які утворюють щільну оболонку (кавун, буряк, шпинат, цибуля) або містять ефірні масла (петрушка, морква) і тому погано проростають. Їх слід намочувати протягом доби. Рекомендована тривалість намочування насіння огірка, кабачка, томата, капусти, салату - не більше 12 годин. Для пророщування намочене (набубнявіле) насіння викладають тонким шаром на вологий фільтрувальний папір чи тканину у приміщенні з температурою 20—25 °С і прикривають зволоженою мішковиною.

Для того, щоб насіння вже при садінні отримало достатню кількість поживних речовин, його занурюють у розчин добрив або стимулятору росту і витримують протягом доби. Склад розчину може бути різним, часто в нього входять калійна селітра, борна кислота, мідний купорос. Можна також використовувати натуральні стимулятори росту - сік алое, бурштинова кислота.

Передпосівне прогрівання сухого насіння овочевих культур значно підвищує енергію проростання і схожість. Для цього його розстеляють тонким шаром на 3—5 днів на підвіконні, а також застосовують штучний обігрів.

Для підвищення морозостійкості насіння необхідно проводити загартовування насіння теплолюбних рослин. Це стосується насіння огірків, перців, гарбуза, томатів. Для загартовування застосовують низькі температури. На 1-3 діб насіння поміщають в холодильник. Можна чергувати температурний режим: тепло чергувати з холодом по 12 годин і навпаки. Існують і інші методи передпосівної підготовки насіння, але для їх реалізації необхідні спеціальні навички та обладнання, тому найчастіше застосовуються вони на професійному рівні у сільському господарстві.

Пам'ятайте, при покупці насіння у спеціалізованих магазинах попередньо оброблене насіння. Нерідко таке насіння вкрите червоною, зеленою, жовтою, блакитний або іншого кольору оболонкою. На упаковці обов'язково має бути попередження про обробку насіння, оскільки таке замочувати не можна.

Проведення передпосівної підготовки насіння - важлива умова для забезпечення надалі дружних сходів і створення умов для хорошої опірності хворобам, а також гарантії того, що рослини будуть міцними, здоровими і їм не будуть страшні примхи погоди.