Коли квітне дика троянда, не можна пройти повз байдужим. Шипшина за походженням – дикий предок троянди. Та окрім приголомшливого вигляду та аромату, її плоди ще й мають унікальні лікувальні властивості. Недарма у народі її здавна називали «лікарем лісу» за особливий чудодійний склад ягід. Шипшина є справжнім джерелом натуральних корисних речовин і мікроелементів природного походження.

Цілющі властивості шипшини - беззаперечний факт. За кількістю корисних речовин , які щодня необхідні людині, шипшину можна назвати рекордсменом. Більш того, по концентрації корисних мікроелементів шипшина у багато разів перевершує всі ягоди, плоди і трави. Шипшина лідирує за вмістом аскорбінової кислоти або ж вітаміну С. У цій рослині його в 10 разів більше, аніж в лимонах або смородині До складу шипшини входять вітаміни групи А, В, К , Е , Р, РР. А за вмістом каротину плоди шипшини випереджають обліпиху, моркву і абрикос. Крім того дика троянда містить кальцій калій, марганець, мідь, залізо, фосфор, яблучну, лимонну і інші кислоти, пектин, антиоксиданти та інші корисні елементи. Таким чином, шипшина є прекрасним засобом для підняття імунітету, а також швидкого лікування при простудних захворювань.

Шипшина:

  • нормалізує обмін речовин;
  • активізує вироблення еритроцитів (червоних клітин крові);
  • знижує артеріальний тиск;
  • нормалізує роботу серця;
  • лікує грип та застуду;
  • попереджає розвиток атеросклерозу та накопичення холестерину в крові;
  • зміцнює стінки судин;
  • нормалізує роботу печінки та жовчних шляхів;
  • зміцнює імунітет;
  • підвищує працездатність організму
  • має протизапальну, протимікробну, кровоспинну та заспокійливу дії.

Чай з шипшини найпростіше приготувати так: залити його окропом і дати настоятися деякий час. Зручно для цього використовувати термос, куди засипаються, попередньо промиті і порізані на кілька часточок , його плоди в кількості 15-25 ягід у розрахунку на 1,5 води. Після цього необхідно дати йому настоятися 1,5-2 години і напій готовий.

Інший варіант приготування чаю з шипшини робиться так: 4-5 столових ложок подрібнених плодів заливаються теплою водою (1-1,5 літра) і настоюють 10-15 хвилин. Потім в емальованому, а краще в спеціальному скляному посуді, суміш доводять до кипіння на вогні і варять 5 хвилин. Пити такі відвари можна як гарячими, так і холодними - в цьому випадку можна додати цукор або мед, що зробить напій не тільки приємнішим на смак, а й підвищить його цілющі властивості.

Чай з шипшиною та малиною прекрасно підійде при простудних захворюваннях в зимову пору року. Плоди шипшини і свіжу малину (можна використовувати свіжозаморожену) в рівних частках залити 200мл окропу, дати настоятися, поки температура чаю не стане кімнатної. Можна в тих же пропорціях додати мед або смородину. Пити 3-4 рази на день, обов'язково готувати свіжий відвар для кожного разу.

Чай з шипшиною та коренем імбиру: відварити посічений скибочками шматок кореня імбиру завдовжки близько 4 см і 4-5 столових ложок ягід шипшини в 2-х літрах води. Напій довести до кипіння, після чого варить на маленькому вогні 5-7 хвилин. Після цього необхідно дати йому настоятися 1,5-2 години.

Протипоказання

Однак, як і будь-які інші ліки, у напою з плодів шипшини є і свої протипоказання. Вживання шипшини протипоказано людям із підвищеною кислотністю шлунка, тим, хто потерпає від гастритів, виразки шлунка або дванадцятипалої кишки чи від інших захворювань травної системи. Обережно потрібно ставитися до вживання шипшини тим, хто має захворювання серцево-судинної системи. Особливо це стосується тих, у кого діагностовано запалення внутрішньої оболонки серця (ендокардит), а також є схильності до утворення тромбів в судинах(тромбофлебіті) і недостатності кровообігу. Не всі знають, що регулярне вживання шипшини може негативно позначитися на стані зубів, оскільки чай чи настій з рослини порушує кислотно-лужний баланс у роті. Щоб відновити його, потрібно після прийому шипшинових відварів прополоскати рот.

Читайте також: Чай з калиною знизить тиск та поліпшить настрій