Щоб отримати хороший урожай, рослинам необхідний хороший грунт, який має весь набір необхідних для росту і розвитку поживних елементів.

Між тим з кожним роком земля на садовій ділянці виснажується все більше, оскільки рослини висмоктують з неї всі необхідні їм елементи. У результаті виходить, що наступного покоління рослини, посаджених на цьому місці, необхідних елементів харчування вже не отримають. Щоб заповнити втрати, необхідно підгодовувати рослини. Саме для цього і потрібні мінеральні та органічні добрива.

В органічних і мінеральних добривах поживні речовини мають абсолютно однаковий склад, просто на органіці немає таблички з перерахуванням всіх складових її компонентів. Розподіл на «органіку» і «мінералку» - досить умовний, адже рослини одержують живлення тільки в мінеральному виді. Мінеральними елементами їх щедро постачають як органічні добрива, так і мінеральні.

Не важливо, у якому вигляді знаходяться добрива: у порошку, гранулах або рідині - органікою їх це не робить. Прості мінеральні добрива називають залежно від того, які елементи вони містять: фосфорні, калійні, магнієві, борні та ін. Комплексні добрива залежно від технології виробництва бувають складними, складно змішаними і змішаними. Всі мінеральні добрива позначають хімічними знаками: азот – N, фосфор – Р2О5, калій – КО, магній – MgО і т.д. Це робиться для того, щоб можна було розрахувати необхідну норму внесення та не спалити ні корені, ні самі рослини, тому що всі мінеральні добрива мають високу концентрацію і здебільшого – швидкодіючі.

Органіка ж подібними знаками не маркірується. Адже точно сказати, скільки в ній і чого міститься, ніхто не може. До того ж рослини не можуть засвоювати елементи з органіки, і дія їх починається, тільки коли ґрунт прогріється і почнуть працювати мікроорганізми. Зате органіка поліпшує структуру ґрунту, що неможливо зробити за допомогою тільки мінеральних добрив.

Головне при застосуванні будь-яких добрив – це дотримання потрібних заходів. Переїдання шкідливе не тільки для людського організму, але і для рослин. Дози внесених у грунт добрив повинні бути строго витримані. Органічними добривами теж не можна перегодувати рослини. При цьому правильно розрахувати необхідну кількість органіки набагато важче. В результаті садівник, удобрюючи рослини натуральними добривами, отримує овочі з підвищеним вмістом нітратів. Якщо добрива вносяться правильно, як рекомендується на упаковці, то рослини будуть рости здоровими, а урожай буде абсолютно нешкідливим з точки зору вмісту нітратів.

Також важливо розуміти, що не кожну рослину можна підживлювати органічними добривами. Для певних рослин органіка строго протипоказана. Так, наприклад, кореневі системи ростуть на кислих грунтах рослин і мають мікоризу, просто не витримують органічних добрив. До таких рослин відносяться хвойні рослини, журавлина, верес, лохина, родендрони та інші. Крім того, в кожної рослини є свої певні «смакові» уподобання. Так, наприклад, картопля не переносить хлор. Тому підбирати вид добрив теж потрібно правильно – відповідно з видом рослин.

Варто згадати і про те, що більшість садівників навіть приблизно не знають, який грунт на ділянці. В такому випадку правильно розрахувати необхідну дозу добрив практично неможливо. Залишається тільки керуватися вказаними на упаковці середніми дозуваннями. Якщо ви хочете точно знати, яких елементів не вистачає у ґрунті, а яких, навпаки багато, то потрібно хоча б раз у п’ять років робити аналіз грунту.

Варто зазначити, що у городництві теж потрібна гармонія, тому найкращі результати одержують тільки при спільному внесенні двох цих різновидів добрив, урівноважуючи їхні недоліки.