Флористи упевнені, що налити води у вазу і відразу забути про квіти - просто злочинна халатність. Природно, що для кожного виду квітів термін життя не однаковий, але, користуючись простими правилами «квіткової гігієни», можна продовжити життя цим чудовим створінням, і тим самим отримати більшу насолоду від споглядання цієї краси.

Ваза може бути будь-якою – кришталевою, фарфоровою, пластмасовою, але тільки не металевою. Властивості води при зіткненні з металом змінюються, і вона стає шкідливою для квітів. Також небажані керамічні вази, адже глиняна поверхня - пориста, на ній швидко розмножуються бактерії. Щоб вода не загнивала,рекомендується використовувати вази з темного скла. Ваза неодмінно повинна бути чистою! Якщо у вазі з'явився зеленуватий наліт, видалити його допоможе слабкий розчин марганцівки, розчин оцту з сіллю, або ж срібна монета на дні вази.



pic

Ідеальною водою для квітів вважається дощова, тала або мінеральна, так квіти зберігаються набагато довше. Але підійде і прохолодна вода з-під крана, заздалегідь кип'ячена або відстояна (не менше 45 хв). У жодному випадку не ставте букет в крижану воду – квіти швидко гинуть, однак нарциси, конвалії, гвоздики люблять теплу воду. Рівень води у вазі не так важливий, тільки гербери і запашний горошок не рекомендується занурювати в неї глибше, ніж на 5 см . Поки вода відстоюється, можна загорнути квіти в папір і покласти в холодильник на нижню полицю. Розташовуйте квіти у вазі достатньо вільно – в «обмежених» умовах квіти живуть не так довго, як вільно розставлені. Для більшості квітів необхідно воду міняти щодня, стебла промивати проточною водою, оновлювати під водою зріз. Згубні для букета також прямі сонячні промені, тютюновий дим, зміни температури, протяг, спека, холод, поштовхи.

pic

Перед тим, як ставити букет у вазу, його потрібно підготувати. Навіть від гарної упаковки Вам доведеться відмовитися, тому що целофан та інші матеріали викликають запарювання квітів. Необхідно очистити стебла від зів'ялих або пом'ятих листочків, адже вони забирають велику кількість вологи на себе. Особливо це стосується величезних квітів (півонії, троянди, лілії). Далі необхідно зробити свіжі зрізи – косі для всіх квітів з твердими стеблами і рівні для м'яких трав'яних, наприклад, тюльпанів і нарцисів. Але тут варто пам'ятати такий нюанс, що зрізати кінці стебла необхідно виключно під водою. Зневаження цією порадою загрожує тим, що в стебло квітки при процесі підрізання потрапить повітря і це прискорить загибель квітів. Варто опустити ваш букет приблизно на 40 хвилин у відстояну і злегка теплу воду, зануривши так, щоб стебло повністю, по саму квітку, було у рідині. Це допоможе вашим квіточкам адаптуватися до нових умов.

pic

Якщо квітка має дуже товсте стебло (хризантеми, гладіолуси, жоржини), то перед зануренням його у воду для «звикання», необхідно розщепити стебло на 3-4 частини для більшої поверхні всмоктування. Якщо ж це квіти чагарнику (бузок) – злегка побийте зріз молотком, а гіллясте стебло варто трохи процарапати голкою. Саме процарапування стебла допомагає гвоздикам, айстрами, гладіолусам та ірисам довше перебувати у воді. Квіти, що вже зів'яли, видаляйте, оскільки вони виділяють етилен. Якщо у квітів деревне стебло, кінці гілочок при зміні води рекомендується очистити жорсткою щіткою.



pic

Рослини, що мають на стеблі декілька квіток, проживуть більше, якщо ви видалятимете зів’ялі. Завдяки цьому бутони повністю розкриваються. Щоб додати свіжість квітам і стимулювати їх загальний стан необхідно періодично обприскувати стебла і листя, але пелюстки бутона обприскувати не треба, оскільки через це може розвинутися процес гниття бутона.



pic

Молочний сік, що виділяється у деяких видів квітів, забруднює воду і позбавляє квіти необхідних поживних речовин, із-за чого вони швидко в'януть. Тому таким квітам відразу після підрізування обвуглюють зріз на полум'ї сірника або свічки, а осілий молочний сік зіскребти. Можна просто опустити кінці стебел в окріп на 5-10 секунд, щоб молочний сік, згорнувшись у холодній воді, не закупорив стебло. Робити це потрібно обережно, щоб пара не потрапила на листя і квіти.



pic

Продовжити життя букету допоможуть і народні засоби. Живильні розчини краще міняти через 3-5 днів, промиваючи вази, в яких вони були. Тюльпани, айстри, кольоровий горошок, нарциси, іриси, левовий зів люблять цукор 2-3 ч.л. цукру на 1 літр води забезпечать квітам живлення. На противагу - конвалії, гербери, матіола, цикламени, амариліси та гарденія «віддають» перевагу солі. Пігулка шипучого аспірину на 10 літрів води очистить воду (особливо хороший аспірин для жоржини, троянд і хризантеми). З метою дезинфекції можна додати горілку – 50 мл на 1 літр води. Ще один універсальний розчин: 2-3 ложки цукру і борна кислота на кінчику ножа на літр охолодженої води. Міняти таку воду можна раз на 2 дні.



pic

Лілії відмінно будуть почувати себе, якщо ви попередньо опустіть кінець їх стебла в окріп, приблизно на 1 хвилину, а після чого видаліть їх тичинки. Висмикніть їх пальцями, або відріжте їх гострими ножицями. Завдяки цьому пелюстки не будуть забруднені пилком. Гвоздики краще всього стоять у воді кімнатної температури, воду для них не слід часто міняти. У воду для гвоздик додають дрібку борної кислоти (0,1 г на літр води). Для жоржин воду у вазі підкисляють оцтом (1 столова ложка 9% оцту на літр води, в спекотну суху погоду - 2 столових ложки), замість оцту додають у воду і аспірин. Букет з гербер стоятиме довше, якщо ви поставите їх стебла не глибоко у воду, приблизно набравши у вазу одну третину води і всипавши туди дрібку солі. Ніколи не ставте такий букет на протязі, пам'ятайте, ці квіти не люблять, коли їх обвиває вітер. Стебла гербер погано зберігаються у воді, тому вазу, де стоятимуть ці квіти, заздалегідь ретельно промивають, а у воду додають дезинфікуючі засоби і добрива для зрізаних квітів. Квіти потрібно щодня підрізати, оскільки судини, що проводять воду, поступово закупорюються. Для того, щоб продовжити життя калам, рекомендується підрізати їх стебло, а в лінію зрізу втерти тугіше столову сіль. Троянди на ніч потрібно виймати з вази, добре промивати кінці стебел і поміщати в таз або ванну з прохолодною водою.



pic

Сумісність і несумісність рослин. Є багато прикладів вибіркового ставлення квітів один до одного. Нарциси не уживаються з конваліями, поставлені поряд бузок і фіалки швидко в'януть, взаємно пригноблюють один одного тюльпани і незабудки, гвоздика погубить троянду. Мистецтво поєднання квітів в одній композиції визначається не тільки їх символічними значеннями або чисто естетичними міркуваннями, але багато в чому біологічною сумісністю різних рослин. Також, не можна розміщувати разом тюльпани і нарциси - тюльпани швидко пов'януть. Щоб цього уникнути, тільки що зрізані нарциси ставлять в окрему вазу на добу. Потім, змінивши воду, до них можна сміливо підселювати тюльпани або інші квіти. Гвоздики, троянди, лілії, черемха та конвалія категорично не люблять підселенців, тому їх краще поставити в окрему вазу.

На жаль, плину часу не зупинити, та все ж, дотримуючись таких простих порад, можна принаймні спробувати якнайдовше зберегти красу квітів.