Бордоська суміш є фунгіцидом, тобто засобом захисту рослин від грибних захворювань та застосовується вже більше 100 років. Свою назву отримала від французького міста Бордо.

Бордоську суміш використовують для боротьби із грибковими та бактеріальними хворобами рослин. Зокрема бордоську рідину використовують в боротьбі з паршею яблуні та груші, плодової гнилі, антракнозу, фітофторозу у помідорів та огірків, мільдю виноградів, п'ятнистостями кісточкових культур. При цьому неефективна проти мучнисторосистих культур.

Кращі результати досягаються при обприскуванні рослин перед або на початку розпускання бруньок і до цвітіння. Не можна проводити обробку при високій вологості і температурі повітря, щоб не було опіків на листках.

Залежно від потреби ця речовина може мати концентрація від 1 до 3 відсотків. Для отримання 10 літрів 1-відсоткового препарату необхідно 100 г свіжогашеного вапна та 100 г мідного купоросу. Також важливо використовувати керамічний, скляний або дерев'яний посуд. У жодному разі не використовуйте металеві чи оцинковані ємності, бо вони вступають у реакцію, відтак виходить неякісною.

Як правильно приготувати бордоську рідину

Цей фунгіцид одержують шляхом змішування мідного купоросу з вапняним молоком.

Щоб приготувати 10 л 1% бордоської рідини, у дві посудини наливають по 5 л води і розчиняють в одній 100 г мідного купоросу, а в другій 100 г вапна. Розчин мідного купоросу повільно вливають, невпинно перемішуючи дерев'яною палицею, у вапняне молоко (ні в якому разі не навпаки ― тоді будуть утворюватись крупні частки, суспензія стане нестабільною і непридатною для використання). Робочий розчин не можна розбавляти водою.

Правильно приготовлена бордоська рідина слизька на дотик, має небесно-блакитний колір. А при надлишку мідного купоросу отримують речовину зеленого відтінку, що спричиняє опіки на листках і плодах. Загалом, перевірити якість препарату можна й методом занурення у нього цвяха. Якщо на поверхні металу не з'явиться наліт, то все гаразд. Коли ж цвях укриється крупинками - рідина неякісна, у ній є зайвий мідний купорос, відтак треба додати вапняного молочка. Пам'ятайте, що змішувати вапняне молочко з розчином мідного купоросу потрібно, коли вони охолонуть.

Варто зазначити, що бордоську рідину не можна зберігати більше ніж 24 години, бо вона втрачатиме свої корисні властивості. Також перед використанням необхідно розчин збовтати, бо він має здатність осідати.

Коли і як обприскувати

Для дорослих рослин використовують 1% рідину, а для рослин з молоденькими листочками, а також помідорів та огірків застосовують 0,5 %, для дерев, що сильно уражаються паршею, застосовують “голубе” обприскування. Для цього ще до розпускання бруньок обприскують дерева 3% розчином бордоської рідини. Бажано обприскувати дерева звечора.

Обприскують за допомогою ручних обприскувачів. Для обприскування середнього дерева чи 100 м² картоплі чи помідорів потрібно 10 літрів рідини. Обприскують рослини при першій з'яві хвороби на листі, через два тижні обприскування необхідно повторити. За 15-20 днів до збирання врожаю обробку рослин слід припинити.

При роботі з бордоською рідиною пам'ятайте, що вона шкідлива, хоч і малоотруйна для людей та тварин, тому уникайте потрапляння в очі, дихальні шляхи чи на шкіру. Оброблені бордоською рідиною плоди слід перед вживанням добре промити водою, а оброблені рослини не можна давати, як корм, худобі.