На референдумі в Криму відразу ж після відкриття виборчих дільниць зареєстрували вкрай високу явку виборців. Подекуди навіть утворилися черги.

Зокрема, вже за дві години у Бахчисараї проголосувала третина громадян, які мають право голосу, повідомила прес-служба міської ради.

У голосуванні беруть участь і кримські татари. Принаймні про це заявив не визнаний офіційним Києвом прем’єр-міністр Автономної республіки Крим Сергій Аксьонов. За його словами, «явка виборців в АРК б’є всі рекорди. Такого не було від часів СРСР.»

Водночас військові Криму не голосуватимуть. За інформацією прес-служби Військово-Морських Сил Збройних Сил України, особовий склад штабу командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України, окремої бригади берегової оборони, окремого Феодосійського батальйону морської піхоти, окремого батальйону морської піхоти, що розташований у Керчі, категорично відмовилися йти на виборчі дільниці.

Також з’являються й перші повідомлення про порушення в ході волевиявлення. Ще зранку громадянка Росії написала на своїй сторінці у мережі Facebook, що їй дозволили голосувати.

«Я, громадянка Росії, з пропискою в Сімферополі, отримала бюлетень зі словами: «Ну, раз ви тут живете, тож, можете голосувати». Тітонька, не знайшовши мене в списках, просто вписала моє прізвище в іншій список», - написала Катерина Сергацкова.

Окрім того, про порушення написав в соцмережі й голова Центральної виборчої комісії Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв.

«Процес фальсифікації голосування, так званого референдуму, у повному ходу! Незважаючи на свої ж прийняті правила гри самі ж їх і порушують. Вчора і сьогодні, незважаючи на оголошений «День тиші», все місто прикрашене білбордами, які запрошують проголосувати за Крим у складі Росії. Над адміністративними будівлями в Криму розвиваються російські прапори», - зазначає Смедляєв.

Крім того, він повідомив, що в Бахчисарай на автобусах привезли невідомих людей, які, очевидно, будуть створювати 80% явку в Бахчисараї.

«Також у голосуванні беруть участь і громадяни Росії. А у Білогірському районі на ділянку не допускали журналістів телеканалу АТР. Одним словом, один вчинений злочин (незаконний референдум) підштовхує до вчинення іншого (фальсифікації результатів) з метою піти від відповідальності», - пише Смедляєв.

Нагадаємо, для проведення плебісциту в Автономній республіці Крим діють 27 територіальних виборчих комісій та 1205 дільничних комісій.