Верховна Рада затвердила указ виконувача обов'язків Президента України Олександра Турчинова №303 від 17 березня "Про часткову мобілізацію". За прийняття відповідного законопроекту № 4466 проголосувало 275 депутатів, за необхідних 226.

Указ набирає чинності після його затвердження в парламенті, а закон, прийнятий в Раді - з дня його опублікування.

Мобілізація проводитиметься протягом 45 діб з дня набуття чинності указу.

Мобілізацію оголошено на території всіх 24 областей України і в Києві.

Військові формування та оперативно-рятувальна служба цивільного захисту будуть переведені на організацію і штати воєнного часу.

Мобілізація має бути здійснена в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву, призову військовозобов'язаних, у тому числі резервістів, і поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил і Національної гвардії.

Місцевим органам виконавчої влади за участі органів місцевого самоврядування доручено організувати і забезпечити своєчасне оповіщення та прибуття призовників на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини.

Також місцевим органам виконавчої влади доручено виділити тимчасово будівлі, споруди, земельні ділянки, транспортні та інші матеріально - технічні засоби.

Кабінет Міністрів має забезпечити фінансування і прийняти в межах повноважень інші заходи, пов'язані з оголошенням та проведенням часткової мобілізації.

Часткову мобілізацію оголошено у зв'язку з різким ускладненням внутрішньополітичної ситуації, втручанням Росії у внутрішні справи України, зростанням соціальної напруги в Криму і Севастополі.

При доповіді законопроекту секретар РНБО Андрій Парубій повідомив, що в Збройні Сили планується мобілізувати 20 тисяч осіб.

Про оголошення часткової мобілізації населення сповіщає військовий комісар через засоби масової інформації.

Що необхідно знати кожному громадянину чоловічої статі віком до 45 років:

1. Усі громадяни України віком до 45 років, які проходили військову службу у лавах Збройних сил або інших військових формуваннях, повинні особисто звернутися у районний військовий комісаріат за місцем реєстрації та перебування на військовому обліку.

2. З отримання повістки необхідно прибути за вказаним місцем у визначений час!

3. Для уточнення інформації потрібно звернутися до військових комісаріатів області за місцем проживання.