Заходи часткової мобілізації передбачають призов військовозобов’язаних на військову службу. У багатьох з’являються запитання: а що з собою потрібно взяти людині, яка йде до війська? Спробуємо скласти таку собі «тривожну валізку» – базовий набір речей першої необхідності, які знадобляться українцю не лише під час мобілізації, а й будь якій екстремальній ситуації, як от природнє лихо чи техногенна катастрофа.

Що покласти до тривожної валізки?

Військові фахівці рекомендують виділити для цього рюкзак об'ємом від 30 і більше літрів. Покласти до нього необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.

Військовий комісар, полковник Дмитро Оксенюк:

- В першу чергу людина повинна потурбуватися про документи, що засвідчують її особу. Вони повинні бути «під рукою», аби в разі потреби їх не шукати. Також, рекомендую мати «про запас» гроші, 300 гривень буде достатньо. Напоготові повинен бути комплект змінної білизни, нитки та голки. Серед засобів гігієни зазвичай рекомендують мати зубну щітку і зубну пасту, шматок мила, рушник (є такі в упаковці пресовані), туалетний папір, кілька упаковок одноразових серветок, кілька носових хусток, вологі серветки, бритва і манікюрний набір. Всі речі є новими (періодично поновлюваними ) і не використовуються власником у повсякденному житті.

Запас їжі повинен бути принаймні на добу. Бажано, щоб харчі були з довгим терміном зберігання, і які можна вживати без попередньої обробки. А особливо необхідна питна вода. До прикладу, як джерело живлення і енергії, у військовому середовищі використовують батончики «Snickers» або «Шок». Сухпай можна поповнити тушонкою, галетами, суп-пакетами, м'ясними та рибними консервами, крекером.

Усім необхідним військовозобов’язаних забезпечать після прибуття в пункт зустрічі поповнення військових частин, де їх поставлять на усі види забезпечення.

Військовий експерт, підполковник Федір Капустинський радить прихопити ліхтарик, компас, годинник, засоби зв'язку та інформації. У пригоді стане невеликий радіоприймач з можливістю прийому в FM діапазоні, запасні батарейки, мобільний телефон із зарядним пристроєм.

- В'язана шапка і мультитул, каремат, блокнот і олівець. Знадобиться і аптечка першої допомоги. Туди варто покласти бинти, лейкопластир, вату, йод, активоване вугілля, щось жарознижувальне і знеболююче, ліки від діареї й шлункової інфекції. У кишеню киньте сірники (бажано туристичні) чи запальничку.

І насамкінець, полковник Дмитро Оксенюк і підполковник Федір Капустинський радять мати при собі фото дружини і дітей, аби пам’ятати Захисниками кого ви є.