Всі ми знаєи, що майбутній урожай цілковито залежить від якості посадкового матеріалу, і якщо ви вирішили купити саджанці плодових дерев або кущів, то зробити це потрібно вміло. Адже дуже часто буває так, що покупець не має ніякого уявлення про те, що він збирається купити.

Для того, щоб відрізнити щеплений сортовий саджанець від дички і для вибору життєздатного деревця існують кілька простих правил, які допоможуть вам визначити, що варто купувати, а що - ні.

Ось ці правила:

1. Найкраще приживаються молоді саджанці плодових рослин, вони легше пристосовуються до умов саду і добре ростуть. Найважливішим параметром стає вік щеплення. Оптимально, якщо щеплення зроблене за 1,5 роки до висадження саджанця. Крім того, має значення походження саджанця - наш він або імпортний - і те, у якому вигляді він продається. Якщо посадити саджанець, що продається з відкритою кореневою системою, якому щеплення було зроблено 4 роки тому або більше, він буде відставати в розвитку, рости повільніше. Якщо куплена, скажімо, яблуня в горщику, завезена, наприклад, з Голландії, то вона буде нормально жити і розвиватися.

2. Перед тим, як вибрати саджанці, потрібно дуже уважно оглянути кореневу шийку (місце над корінням). Там повинен бути невеликий вигин, а на ньому кругла ранка, що зажила, або пеньок - це слід від зрізаної підщепи. Якщо пеньок або ранка не заростає, то цілком імовірно, що саджанець заражений трутовим грибком.

3. Не варто прагнути купити рослину вищу і при цьому проігнорувати стан кореневої системи. Навпаки, саме корінню необхідно приділити більше уваги, і чим менше воно були ушкодженим при пересадженні, тим легше приживуться саджанці плодових кущів.

4. Дрібне коріння повинно бути густими і пишними. Якщо ж є присутнім тільки головний корінь, а бічних відростків немає або дуже мало, то, цілком імовірно, що дерево буде хворим.

5. Потрібно звернути увагу ще й на те, як у продавців розкладені саджанці плодових дерев. Якщо у них корені рослин не захищені від висихання, тобто просто розкладені на землі або ще на чомусь, то краще пошукайте тих, у яких саджанці розміщені в кориті, відрі або в іншій ємкості з глиняною бовтанкою або хоча б накриті мокрою ганчіркою або мішковиною. Якщо корені сухі або обвітрені, то можна припустити, що вони вже мертві.

6. Більш дорослі саджанці плодових кущів (4-5 років) повинні бути із грудкою землі на коріннях. При цьому варто враховувати, що грудка повинна бути того ж розміру, що й крона. Багато хто вважає, що так корені найкраще захищені від висихання, отже, рослина краще приживеться, але не завжди велика земляна грудка це добре, тому що під нею не видні стан і кількість коренів. Імпортні саджанці плодових рослин мають певний стандарт, у який втручаються питання логістики (перевезення саджанців на великі відстані в хурах), іде спеціальна обрізка кореневої системи, що формує усмоктувальну кореневу систему при невеликому обсязі грудки.

7. Існує ще продаж саджанців із закритою кореневою системою в горщику, тобто рослина продається в горщику з легким ґрунтом. Коштують вони дорожче, але корені при цьому захищені найкраще. Перевірити, чи не обманюють вас, можна просто потягнувши деревце за стовбур. Якщо воно легко виймається з горщика, то перед вами звичайний саджанець, який просто засипали землею і хочуть продати подорожче. А от якщо воно сидить міцно або коріння проросло через горщик, значить саджанець якісний.

8. Тепер, щоб правильно вибрати саджанці, потрібно оглянути штамб (стовбур) саджанця. Він повинен бути рівним, без ушкоджень і дефектів. Повноцінна дворічна рослина повинна мати один порядок розгалуження. Бажано, щоб гілки були нахилені до стовбура близько до 90 градусів, але в будь-якому разі нахил повинен бути не менше 45 градусів.

9. Плодоносні яблуні (не декоративні, а вирощувані заради плодів) варто купувати районовані. Краще вибирати базові сорти. При покупці з рук немає ніяких гарантій того, що ви купите саме той сорт, що хочете. На жаль. Єдине, що можна зробити, це шукати продавця, який чітко і виразно зможе розповісти про властивості продаваного товару та історію походження саджанців.

І останнє. Коли йдете за покупкою саджанців плодових дерев, обов'язково візьміть із собою мотузку, мішковину, газети або плівку. Це потрібно для того, щоб уберегти корені куплених рослин від висихання. Спочатку обгорніть корені вологим папером (мішковиною), потім плівкою, і зав'яжіть це все мотузкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Основні правила обрізки дерев і кущів

Джерело: Домовик