Папороть - одна з найзагадковіших рослин на Землі, хоча б тому, що її історія налічує мільйони років. Вчені-археологи і зараз знаходять скам'янілості з відбитками листя папоротевих рослин. Завдяки буйній зелені та великій різноманітності видів отримала широке поширення серед любителів квіткарства. За ніжні і витончені форми з нею не зрівняється жодна кімнатна рослина. Всього папоротей налічується 8000 видів, а вирощують близько двохсот.

Кімнатні папороті, як і їх дикі родичі, вважаються невибагливими рослинами. Але, тим не менш, не в будь-яких умовах вони будуть добре рости і красиво виглядати. У лісі папороті прекрасно себе почувають на піщаних, а особливо, на торф'яних грунтах. Причому, без щоденного поливу, в спеку, без пересаджування або обрізки. А от у міському середовищі, навіть у хорошій землі можуть чахнути. Чому? Папороті – своєрідний індикатор чистоти атмосфери.

Папоротеві дуже погано переносять загазованість і задимленість атмосфери, реагують на пересушене повітря, і якщо ви вирішили завести вдома кімнатну Папороть, то забезпечте їй в першу чергу доступ до свіжого повітря. Але, з іншого боку, якщо ви купили цю квітку, а вдома вона почала у вас гинути, це привід задуматися, чи все в порядку у вашій квартирі. Може, десь є витік газу або пора встановити на кухні витяжку. Також Папороть кімнатна може всихати від надмірної сухості повітря – це підкаже вам, що час купити зволожувач повітря або хоча б поставити в будинку пару судин з водою для випаровування.



pic

Папороті родом з тропіків і субтропічних країн, тому їх важливо берегти від протягів і холоду. Високі температури і сухе повітря сприяють зараженню папоротей численними шкідниками: різними трипсами, а також червоним павутинним кліщем. Виникають і грибкові захворювання, які не завжди можна вилікувати. Температурний режим різних видів папоротей відрізняється, він встановлюється згідно з тими умовами, які існують на батьківщині рослини. За вимогами до теплового режиму папороті ділять на 2 різновиди:

- папороті теплих приміщень (зимова температура не нижче 17 °C, адіантум, платицеріум, аспленіум, нефролепіс);

- папороті прохолодних приміщень ( зимова температура не нижче 12-14 °C, пілея, полиподіум пупирчатий).

Нижче 10 °C температуру папороті не переносять. Температуру вище 25° градусів вони також погано освоюють.



pic

Освітлення Папороть кімнатна -це тіньовитривала рослина, так що ви можете прикрасити ним найвіддаленіший від вікон куточок кімнати, також підходять західні або східні вікна, тобто коли сонце вранці або ввечері світить у вікно і воно не таке спекотне, як в день. Від прямого попадання сонячних променів їх слід оберігати. При цьому папороті дуже люблять гарне розсіяне світло, на вікнах бажані фіранки. Протягів папороті не переносять, а також холодного повітря, але мають потребу у регулярному провітрюванні кімнати. Вони погано переносять також дим і пил.

Полив При поливі папороті потрібно керуватися принципом помірності, але все ж таки режим поливу рослини повинен бути регулярний, щоб не приводити до пересушування грунту. У період росту папороті варто обов'язково збільшити полив, а з початком періоду спокою і припиненням зростання, поступово зменшують об'єм води, однак ніколи не припиняють полив зовсім. Зайва волога також шкідлива для папороті. Для поливу вода повинна бути досить м’якою і не містити вапна.

Обприскування Оскільки батьківщина папоротей в тропічних лісах, то вони дуже погано переносять сухе повітря. Тому обприскувати її потрібно частіше. Якщо в квартирі дуже сухо, то хоч і щодня. В інших випадках достатньо двічі на тиждень. Обприскування можна поєднувати, а можна чергувати з поливом. Особливо вибагливі види папоротей щоденно потребують 5-разового обприскування, а деякі взагалі простіше вирощувати в тераріумі.



pic

Пересадка і розмноження Пересаджують папороті навесні, коли з’явиться перші паростки. Коріння папоротей обрізати не треба, слід тільки видалити відмерлі старі коріння.Земляна суміш робиться з торф’яної землі, глинисто-дернової землі, а також грубозернистого піску в однакових пропорціях. У продажі є готові вже грунтові суміші спеціально для папороті. Тільки слід мати на увазі, що різним видам потрібні різні грунтові суміші, так наприклад, нефролепісу в ґрунт потрібно додавати дернову землю, аспленіуму і платицеріуму, не потрібно, для цих папоротей слід застосовувати ґрунт для орхідей. Всім видам папороті навесні і влітку необхідні підгодівля мінеральними і органічними добривами.



pic

Для запобігання нападу шкідників на папороті періодично їх обприскують тютюновою водою, проводять обмивання листя папороті м’якою губкою. Однак і ці процедури годяться не всім видам, наприклад платицеріум протирання листя не переносить. Кращою профілактикою шкідників є підтримка гарної вологості повітря і дотримання режимів догляду.



pic

Розмножують папороті під час пересадки поділом (трохи коренів і три-чотири листка). Деякі види дають нові молоденькі рослини на кінцях вкорінених пагонів (нефролепіс піднесений) або на кінчиках листя (костенець цибулиноносний). Найбільш важкий спосіб вирощування папоротей, що потребує особливих умов, — спорами, але дозволяє виводити дуже рідкісні види папороті.

При виборі папоротей слід враховувати вимогливість їх до умов утримання, також вони сприйнятливі до різних хвороб і шкідників. Найбільш легкі для вирощування види це: Давалія, Циртоміум, Птерис критський, Нефролепіс, Пелея і Костенець гнiздовий. Проте, всі види папоротей потребують постійної уваги і ретельного догляду.