Крес-салат (або крес садовий) — однорічна перехреснозапильна трав'яниста салатна рослина родини капустяних. Рослина відома раніше в Україні під назвами: хрінниця жерюха, жируха крес-салат, жерелeха, жерлуха, перечниця, красоля, красовуля, крес. Крес-салат має своєрідний аромат та приємний гоструватий смак, зумовлений гірчичною олією.

Одна із найбільш зручних для вирощування культур протягом всього сезону в умовах відкритого грунту і протягом всього року в теплицях – крес-салат. Це зелена культура, яка містить хлорофіл, потрібний для здоров’я людини. Крес-салат має приємний свіжий смак, що схожий на смак горіха, салату, часнику і гірчиці одночасно. Свіжі молоді листки крес-салату містять багато солей: кальцію, фосфору, заліза, йоду, калію, магнію, а також вітаміни групи В, аскорбінову кислоту, каротин, рутин.



pic

Дуже часто цю культуру висівають навіть на підвіконнях в ємкостях для вазонів. Крес-салат може рости на підвіконнях в затемнених куточках, на північній, північно-східній стороні. Крес росте надзвичайно швидко – сходить за 4-5 днів і при за сприятливих умов може досягати технічної стиглості за тиждень – його збирають так само, як звичайний листковий салат, шпинат, цибулю чи петрушку. Листя салату зрізають, і після підгодівлі мінеральними добривами вони виростають заново. Зелень використовують як для оздоблення страв, так і в салатах або самостійно для смаку. Перевага кресу над іншими видами зелені полягає в тому, що він може давати протягом сезону 10 і більше урожаїв у зв’язку зі швидким нарощуванням вегетативної маси.

pic

Крес-салат — культура не вимоглива до умов вирощування. Сіють його, як тільки відтане грунт, рядковим способом з шириною міжрядь 12 — 15 см. Норма висіву 6 — 8 г на 10 м2. Насіння загортають у грунт на 1,5 — 2 см. Сходи з’являються на 2 — 3-й день. Рослини не проріджують. Через 10 — 15 днів після з’явлення сходів вони вже придатні для споживання. Щоб мати свіжі листки триваліший час, крес-салат сіють рано навесні, а потім у кілька строків через кожні 10 — 15 днів до середини травня.Добре росте на грядках поруч із будь-якими іншими культурами і сприяє боротьбі з бур’янами та створенню природної мульчі із власних стебел. Після крес-салату грунт можна використовувати для вирощування всіх відомих овочів.



pic

Вживають в їжу листя в сирому вигляді як салат, як приправу до супів, м'ясних і рибних страв або використовують як гарнір для других страв. Специфічний смак його обумовлений наявністю глюкозиду трепсоліна, що містить йод і сірку.

Читайте також Город на підвіконні: вирощуємо зелень