Вони блокують - а вона існує:) Це я про депутатів Рівнеради і про свободу слова. Ну не скасуєш її "височайшою" постановою, ось біда! Осоромились наші обранці по самі вуха. Бояться, що виборці побачать їх в онлайні. Інакше як пояснити відмову в здійсненні онлайн-трансляції сесії? Значить, мають секрети від нас "слуги народу", ой мають!!!

У 2001 році у шведському місті Лінчопінг мер поскаржився нам, українським журналістам: преса практично не ходить на сесії – навіщо, якщо всю інформацію можна отримати в кулуарах, та й в Інтернеті все транслюється. Нам тоді це здалося дивиною. Нині згадую і думаю: одна з причин того, що ми не живемо, як у Швеції, — це персонально всі ті депутати Рівне ради, які 20 серпня не проголосували за дозвіл на онлайн-трансляцію сесії на порталі Ogo.ua. 

Кожен з них взяв на себе маленьку часточку ганьби за те, що погожого серпневого дня вісімнадцятого року Незалежності України в Рівному зроблено реальний крок до запровадження політичної цензури.

Нагадаю: згідно із законом “Про інформацію” цензурою, зокрема, вважається “перешкоджання в будь-якій іншій формі тиражуванню або поширенню інформації з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб”.

Там, де є цензура, — немає демократії. Там, де немає демократії, — немає цивілізованого життя. Такого, як на Заході, де так полюбляють “вивчати досвід” наші чиновники та депутати.

…Взагалі-то, технічно онлайн-трансляцію ми могли б здійснювати без будь-якого дозволу – для цього треба лише ноутбук і маленька камера, все це було у нас при собі. Дехто з депутатів сидить з такими самими ноутбуками просто на своїх робочих місцях і, можливо, спокійнісінько собі транслює сесію на якомусь сайті. Тобто технічно це робиться надзвичайно просто і, можна сказати, непомітно.

Тепер нам кажуть: не треба було нікого запитувати! Справді, закон не забороняє онлайн-трансляцію. Закон гарантує відкритість органів місцевої влади для висвітлення в ЗМІ. Зрештою, коли той закон писали, ще й Інтернету майже не було. Але ми ж хотіли як нормальні цивілізовані законослухняні люди – думали, що також маємо справу з цивілізованими сучасними людьми, обранцями місцевої громади, які зацікавлені, щоб виборці знали більше про їхню, "слуг народу", роботу.

На жаль, ми помилилися. Ми краще думали про своїх "слуг". Уявлення більшості депутатів про свободу слова – застаріле. "Слуги" щось явно хочуть приховати від нас - тих, хто найняв їх відстоювати наші інтереси, проголосувавши за їхні політичні сили.

Можливо, варто було прийти на сесію, без будь-якого дозволу почати трансляцію і дочекатись, поки хтось із депутатів помітить це, підніме скандал і журналістів з міліцією виведуть із зали. Безумовно, це принесло б нам більше піару і скандальної популярності. Але ми, чесно кажучи, цього не прагнули – невже не вистачає скандалів і клоунади в парламенті?…

Ми думали про вас краще, шановні депутати-противники свободи слова. Спасибі вам, ви створили проблему на порожньому місці.
Можливо, через місяць комісія під головуванням секретаря Рівне ради Юрія Торгуна вирішить дати нам “добро”. Або поставить ряд умов. Або – тепер вже офіційно – відмовить. Це все цікаво, але, за великим рахунком, тепер вже не так важливо. Депутатська більшість Рівне ради вже показала своє розуміння свободи слова “у всій красі”.

ВІДЕОРЕПОРТАЖ