Великдень - це світле і добре свято несе з собою віру, надію і любов. У кожного народу за тисячоліття святкування склався цілий ряд традицій і звичаїв.

На Рівне нщині до Великодня готуються сім тижнів Великого Посту – одного з найсуворіших постів – саме стільки провів в пустелі Ісус Христос до свого розп’яття. Вважається, що у ці дні душа віруючого повинна «прислуховуватися» до Страстей Господніх, останніх днів Ісуса Христа в людській подобі. Ці сім тижнів називаються седмицями. Останній тиждень перед Пасхою називається Страсна Седмиця.

За традицією перед святом ретельно прибирають у будинку, прикрашають його квітами, вербовими гілочками, великодніми гірляндами, вінками та іншими відповідними святковими атрибутами. У неділю опівночі в православних храмах починається пасхальне богослужіння.

До Великодня обов’язково має бути новий одяг та щось нове в хаті для того, щоб протягом всього року у нас все було нове і множилося. В «Повісті временних літ» ведеться саме весняне літочислення, тому новорічна символіка присутня в усіх великодніх звичаях та обрядах.

В ході літургії намагаються обов'язково причаститися, а також освятити кошики з їжею, після чого поспішають додому, щоб влаштувати святкову вечерю. Стіл ломиться від різноманітних страв, адже з настанням Воскресіння Христового закінчується семитижневий Великий Піст.

Це свято родинне, тому всі обов’язково мусять зібратися за великоднім столом, тоді родина буде триматися купи протягом року.