Калина Бульденеж (Вoule de Neige - у перекладі з французької - "снігова куля") - ідеальна декорація Вашого саду, вона заслужено користується популярністю у ландшафтних дизайнерів. Дивлячись на цю неймовірну красу, ніколи не повіриш, що це - калина.

Цвіте вона по-особливому: на гілках утворюються спочатку зелені кулі, що поступово перетворюються на білі кулясті суцвіття діаметром 8-15 см. Це видовище викликає величезне захоплення і спостерігати цю білосніжну оздобу можна протягом декількох тижнів. Калину Бульденеж можна використовувати як в одиночних посадках, так і при формуванні живої огорожі або при оформленні доріжок та алей.



pic

Посадка

Посадку калини Бульденеж можна здійснювати і навесні, і восени. Звичайно, краще посадити рослину весною, щоб вона зуміла адаптуватися і прижитися в нових умовах.



pic

Калина Бульденеж дуже світлолюбна, але якщо її посадити на сонці, то скоротиться час цвітіння, тому оптимальні варіант - вибрати для посадки таке місце, щоб там утворювалася тінь в ранкові або вечірні години. Калина дуже любить вологу, найкраще вона буде себе почувати на березі водойми. Звісно ж не кожна присадибна ділянка має вихід до озера чи річки, тому треба просто забезпечити красуню регулярним поливом.



pic

Кущ виростає до 3 метрів, завширшки, якщо дозволяє місце, може розростися до 5-ти метрів. У калини розвивається сильна коренева система, тому ями для посадки повинні бути досить великими і глибокими. Рекомендовані розміри для посадкових ям: діаметр - 60 см, глибина не менше 50 см. При посадці відстань між рослинами повинна бути не менше 1,5 метрів. У посадкову яму необхідно додати перегній, пісок і золу, так само необхідно забезпечити для калини хороший дренаж. Якщо грунти на вашій ділянці глинисті, то необхідно на дно ями насипати пісок і щебінь, що дозволить воді не застоюватися. При посадці кореневу шийку необхідно заглибити на 3-5 см, це допоможе сформувати хорошу кореневу систему. Після посадки рослину необхідно рясно полити, лунку зверху присипати перегноєм або торф'яної крихтою.



pic

Не чекайте цвітіння в перший рік після посадки, рослині необхідно освоїтися на новому місці, звикнути. Приріст в перший рік складе всього близько 20-30 см.



pic

Догляд

Дана рослина досить невибаглива у догляді. Стандартний набір - полив, обрізка сухих гілок, захист від шкідників - ось все, що необхідно калині для зростання. Калина Бульденеж добре переносить обрізку, тому у вас є чудова можливість створити форму куща у відповідності до вашої фантазії. Формувати крону можна тільки в червні, після цвітіння, щоб кущ набрався сил перед зимою. Оскільки калина Бульденаж не надто морозостійка (на відміну від своєї родички - калини звичайної), в кінці дачного сезону дбайливим господарям необхідно подбати про її кореневу систему. Тому у серпні рослину потрібно підготувати до холодів: підживити та присипати шаром перегною або пухкої землі.



pic

Підгодовування

Калина дуже добре відгукується на внесення органічних добрив: рясно цвіте і має здоровий зовнішній вигляд. Тому рекомендується періодичне підживлення - достатньо один раз на рік вносити органічні добрива. Це може бути 1,5-2 відра компосту або перегною на кущ. Вносити добриво найкраще навесні, коли ви перекопуєте ділянку біля калини для посадки інших культур.



pic

Розмноження

Весна - найкращий час для розмноження калини Бульденеж вегетативним способом - відводками. Це найпростіший метод отримати новий саджанець. Пагін треба пришпилити в заздалегідь підготовлену лунку, засипати перегноєм та прикопати. Грунт підтримувати у вологому стані. Після того як з'являться корені, молоду рослину підгортають і забезпечують рясне зволоження. Щоправда відсадити такий пагін рекомендується не раніше ніж через 2 роки. Так само можна розмножувати живцюванням, після обрізки. Живці обробити розчином для укорінення і заглибити в землю на 5-7 см. Місце для посадки потрібно вибирати прохолодне та вологе, також треба створити міні-парничок для саджанця.



pic