Весна - найбільш сприятливий час для посадки саджанців плодових дерев і чагарників. Але для того, щоб нові мешканці вашого саду прижилися як можна швидше і вже скоро радували хорошим урожаєм, треба не лише зробити правильний ((http://rivne1.tv/news/33515)(вибір при покупці посадкового матеріалу)), а й ще уникати деяких помилок при їх посадці.

1 . Неправильна підготовка посадкової ями. На жаль, цим часто грішать, особливо початківці-садівники. Як же правильно підготувати посадкову яму? Отже, для весняних посадок зазвичай готують ями ще з осені, а для осінніх - приблизно за місяць до посадки. У будь-якому випадку, якщо ви не розраховували, але все ж вирішили придбати чагарник або плодове дерево навесні, постарайтеся підготувати посадкове місце хоча б за 2-3 тижні до висадки рослини. Розмір посадкової ями має бути наступним: для чагарників - не менше 70х70 см, для дерев з грудкою - більш ніж на 30 см величини груди. Якщо ж ви плануєте посадити живопліт, замість посадкової ями готують траншею, ширина якої залежить від кількості рядів майбутньої огорожі. Для однорядних - це 40-50 см, дворядних - 70-90 см і для кожного подальшого ряду ще плюс 30-40 см. Глибина ж траншеї повинна бути не менше 50-60 см. Якщо на місці майбутньої посадки раніше було сміття, розмір посадкової ями повинен бути не менше 150х100 см з повною заміною грунту. Засипка для такої ями повинна складатися з перегною і дернової землі з розрахунку 20-25 кг на погонний метр канави.

2 . Внесення гною. Деякі новачки в посадкові ями вносять свіжий гній. Робити це категорично не рекомендується, оскільки таке добриво може спалити коріння рослини. В посадкову яму слід вносити виключно перегнилий гній. Слабко перегнивший також вносити не варто, оскільки таким чином знижується рівень приживлення рослини.

3 . Змішування грунтових шарів. Найпоширенішою помилкою при посадці рослин є змішування верхнього родючого і нижніх малородючих шарів землі. Для засипки коренів необхідно виключно родючий грунт. Заправте посадкову яму компостом або перегноєм змішаними з землею, з розрахунку 10-20 кг для плодових дерев і 7-8 кг для чагарників.

4 . Ревізія кореневої системи. Це дуже важливий момент при покупці і особливо при посадці саджанців. Не забувайте обрізати сухі кінчики і видаляти пошкоджені частини коренів. Намагайтеся не допускати пересихання коренів. Обов'язково розправляйте коріння при посадці дерев, а також слідкуйте за тим, щоб деревце не відхилялася у боки, не виявилося занадто глибоко або високо посадженим. При посадці орієнтуйтеся на місце розташування кореневої шийки - умовне місце межі переходу стовбура в коріння. Звичайно, чіткої межі не видно, але перехід зеленуватого кольору стебла в коричневу або світло- коричневе забарвлення кореня зазвичай вважають кореневою шийкою. Обов'язково зберігайте кореневу грудку при посадці плодових дерев.

5 . Дренаж. Часто садівники нехтують дренажем. Але це дуже важливо, особливо, якщо грунт вашої ділянки глинистий, важкий або занадто вологий. Дренаж можна зробити з битої цегли та піску.

6 . Перед посадкою обов'язково видаляйте пошкоджені або слабкі пагони. Так наприклад, у троянд слід залишити 3-4 сильних пагони, вкоротивши їх на висоті 12-15 см, зберігаючи на них по 3-4 бруньки.

7 . Полив до посадки. Перед посадкою рослин слід обов'язково полити заправлену посадкову яму.

8 . Опори і підв'язки. Якщо молоді дерева висаджені з вітряного боку ділянки, їх необхідно зафіксувати підв'язками до опор, встановленими в посадкові ями до або в період посадки. Для ліан також слід встановити опору заздалегідь.

9 . Дотримуйтеся рекомендацій щодо поливу після посадки і мульчування. Грунт навколо щойно посадженого рослини слід ущільнити, потім добре полити і замульчувати. Як мульчу добре використовувати дробленую кору, тирсу або торф. Така процедура запобіжить зменшення випаровування вологи і стримає розвиток бур'янів.

10 . Не забувайте в перший рік посадки вкривати молоді рослини ялиновим гіллям для того, щоб уберегти їх від морозів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як боротися з попелицею у саду?