Незвичайний аромат цієї рослини відомий людям з найдавніших часів. Рід базиліку (Ocimum basilicum) належить до сімейства губоцвітних і нараховує близько 150 видів, розповсюджених у тропічних і субтропічних країнах в усьому світі. Щіпка листя базиліку надає приємний аромат будь-якій страві, особливо ця пряність облагороджує смак салатів. У народній медицині базилік використовують для полоскання горла, п'ють настій при головному болі, він корисний для шлунка.

Вся надземна частина базиліку має пряний запах, причому букет аромату залежно від сорту досить різноманітний: запашного перцю та чаю, гвоздично-м’ятний, гвоздики і лаврового листа, лимонний і ганусовий. Базилік – однорічна пряна рослина - вимоглива до тепла і ґрунтової родючості, не переносить заморозків, а також надмірного зволоження і затемнення. Базилік відрізняється підвищеною стійкістю до хвороб і шкідників.

Підготовка ґрунту для вирощування базиліку

Базилік розміщують на добре удобрених органічними добривами легких супіщаних ґрунтах, які добре прогріваються сонцем і захищених від холодних північних вітрів. Кращі попередники базиліка – культури, під які вносили великі дози органічних добрив: бобові, огірок, томат, картопля. Підготовку ґрунту починають восени. Ділянки під базилік перекопують на глибину 22-25 см, вносять на 1м ² по 2-5 кг компосту або перегною, 20-25 г суперфосфату, 10-15 г калійної солі. На суглинних і глинистих ґрунтах під зиму формують гряди, які навесні рихлять мотикою на глибину 10-12 см.

pic

Вирощування У південних регіонах насіння можна сіяти безпосередньо в ґрунт, але в більш північних районах переважним є розсадне вирощування. Для розміщення рослин необхідні добре освітлені ділянки з пухким, родючим ґрунтом, що має нейтральну реакцію. Насіння висівають у ґрунт, коли ґрунт прогріється до +20°С. Для вирощування базиліку можна зробити як окрему грядку, так і саджати його як культуру-ущільнювач на грядці з кущовою квасолею, баклажанами та іншими рослинами, подібними за силою зростання та агротехнікою з базиліком. Сходи зазвичай з'являються тижні через 2-3, залежно від температури й виду базиліку.

Якщо ж у вас вже є готова розсада, то на початку червня базилік висаджують у відкритий ґрунт рядовим способом, розташовуючи ряди на 30-40 см, а рослини в ряду – на 25 см один від одного. На грядках схема посадки рядковим, відстані між стрічками 50-60 см, між рядками – 15-30 см, між рослинами в ряду – 20-25 см. У кожну лунку виливають 1-1,5 л води кімнатної температури і висаджують рослину на глибину 6-8 см. Горщики при посадці повинні бути повністю занурені в ґрунт, а центральна брунька разом з листям залишається зовні. До повного приживання базилік систематично поливають (0,5-1 л води під кожну рослину). Коли рослини приживуться, полив тимчасово припиняють, а потім проводять по мірі необхідності. Щоб зростав гущі, потрібно зривати верхні пагони. Листочки зривають зі зростанням, а квіткові бутони регулярно видаляють. Запах базиліка не виносять комарі і мухи.



pic

Догляд за базиліком

Догляд за базиліком полягає в регулярному розпушуванні, прополках і поливах. При похолоданні висаджені рослини слід укрити поліетиленовою плівкою, натягнувши її на дуги. У фазі 2-3х пар листків посіви проріджують, залишаючи між рослинами в ряду по 10-12 см. Перший час їх необхідно гарно поливати, не допускаючи пересушування, згодом рослини стають більш засухостійкими. Підживлення виконуються тільки мінеральними добривами у вигляді розчинів, на початку вегетації - сечовиною, згодом - амофосом (приблизно 20 грамів на відро води). Оптимальна кількість підживлень за сезон - 4-5. Шкідники та хвороби зазвичай не вражають ці рослини, навіть паля не торкає базилік, можливо, через його характерний сильний запах. Хоча інколи можуть проявитися такі хвороби як фузаріоз і сіра цвіль. Вони з’являються при надмірній вологості і загущенні рослин, тому необхідно підтримувати сприятливий режим, своєчасно видаляти хворі рослини.

Збирання

Зелень базиліку починають зрізати вже з молодих рослин, при довжині пагонів 10-12 см. Збирання для заготовки зелені про запас проводять на початку цвітіння, коли рослини володіють найбільшим ароматом. Зрізані рослини зв’язують у пучки, сушать і перетирають в порошок, який використовують у суміші з іншими пряними рослинами як в приправу. Висушені рослини необхідно зберігати в скляних банках, що щільно закриваються, щоб їхній аромат зберігався як можна довше. Насіння збирають у міру дозрівання, коли висихають стебла з коробочками, що містять насіння. Запізнюватися зі збиранням не варто, оскільки при перезріванні насіння висипається.

pic

Вирощування базиліку в домашніх умовах

Вирощувати базилік в домашніх умовах досить просто. Можна почати з насіння, саджанців або відростків від рослин. Якщо ви хочете вирощувати в горщиках, посадіть по кілька рослин в кожному горщику. У домашніх умовах базилік буде рости не так швидко, як на вулиці. В будинку базилік можна вирощувати на сонячному підвіконні. Вирощуючи базилік в будинку, його потрібно поливати кожні чотири – шість днів. Удобрювати потрібно раз в місяць або близько того.

Використання базиліку в кулінарії і народній медицині

Листя і молоді пагони базиліку містять ефірне масло, тому дуже ароматні, багаті каротином і рутином. Запах олії дуже приємний, схожий на запах масла естрагону. Для поліпшення аромату страв або консервів базилік використовують у свіжому або висушеному вигляді. З цією метою можна застосовувати різні види базиліка: звичайний, запашний, камфорний, городній та ін.. Свіжі та сухі листочки підходять як приправи до салатів, соусів, супів, м’ясних і рибних страв, для ароматизації консервів, солінь, ковбас і т.д. Найбільш ароматні пагони й зелень отримують на початку цвітіння рослин. Крім кулінарії, базилік знайшов своє застосування в косметиці, парфумерії та у якості ароматизаторів при виготовленні лікерів. Високий вміст ефірних олій не тільки надає цій рослині неповторний смак і аромат, але й, завдяки своїм яскраво вираженим антибактеріальним властивостям, дозволяє використовувати його при виготовленні сучасних медичних препаратів. Базилік знаходить застосування і в народній медицині. Водяну витяжку застосовують для збудження апетиту і зменшення запальних процесів при хронічних гастритах, колітах, а також при харчових отруєннях, головного болю, нежиті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

М’ята – користь і вирощування

Вітаміни з грядки: крес-салат (посів та вирощування)

Город на підвіконні: вирощуємо зелень